Uutinen

Suuret D-vitamiiniannokset eivät ehkäise syöpää

13.08.2018 | 10:08

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiinilisien on joissain tutkimuksissa nähty ehkäisevän suolistosyöpiä, mutta monissa muissa tutkimuksissa syöpäyhteyksiä ei ole näkynyt.

Tuoreen uusiseelantilaistutkimuksen perusteella suojavaikutusta ei synny ainakaan, jos vitamiinin ottaa suurena kerta-annoksena kerran kuukaudessa.

Havainnot julkaistiin JAMA Oncology -lehdessä, ja niiden perusteella riski sairastua tai menehtyä syöpään ei pienentynyt, vaikka osallistujat saivat erittäin suuren, 100 000 IU:n eli 2500 mikrogramman D-vitamiiniannoksen kerran kuukaudessa kolmen vuoden ajan.

Heitä verrattiin lumevalmistetta saaneisiin samanikäisiin.

Tulosten perusteella näyttää todennäköiseltä, että D-vitamiinilisät eivät pienennä riskiä sairastua tai menehtyä syöpään ainakaan kerran kuukaudessa otettuna, vaikka ne kyllä nostavat veren D-vitamiinitasoja huomattavasti.

Tutkimuksen alussa osallistujien D-vitamiinitasot olivat keskimäärin 66 nmol/l, mutta seurannan päättyessä pitoisuudet olivat lähes kaksinkertaistuneet. Riittävänä tasona pidetään nykyään vähintään 75 nmol/l:n pitoisuutta.

Korjaus 19.11.2019: Korjattu virheellinen D-vitamiinimäärä mikrogrammoina: 250 mikrogrammaa muutettu 2500 mikrogrammaksi.