D-vitamiinilisää suositellaan Suomessa etenkin talviaikaan, jos ruokavaliossa on vain vähän kalaa, nestemäisiä maitotuotteita ja margariinia. Kuva: Ingimage
Uutinen

Suuret annokset D-vitamiinia eivät tuoneet lisähyötyä

27.04.2022 | 10:27

Teksti : Virpi Ekholm

Suosituksia suuremmat annokset eivät torjuneet suomalaistutkimuksessa sydän- ja verisuonitauteja, syöpää tai kuolleisuutta.

Itä-Suomen yliopiston tutkimus selvitti, voisiko suosituksia suuremmilla D-vitamiiniannoksilla vähentää sydän- ja verisuonitautien, syövän tai kuoleman riskiä.  

Tutkimukseen osallistui lähes 2 500 vähintään 60-vuotiasta miestä ja 65-vuotiasta naista. Heidät satunnaistettiin ryhmiin, jotka saivat päivittäin joko 40 tai 80 mikrogrammaa D3-vitamiinia tai lumevalmistetta. Kaikki saivat lisäksi käyttää omaa D-vitamiinivalmistettaan 20 mikrogrammaa päivässä. 

Viiden vuoden aikana 119 tutkittavaa sairastui sydän- ja verisuonitautiin, 129:llä diagnosoitiin syöpä ja 19 menehtyi. Tapahtumien määrissä ei ollut eroja ryhmien välillä. 

– Siihen nähden, kuinka hyvät D-vitamiinitasot tutkittavilla oli jo valmiiksi, tulos oli odotettu. Samantyyppisiä tuloksia on saatu muissakin vastaavissa tutkimuksissa, joita maailmalla on tehty, kertoo ravitsemustutkija, apulaisprofessori Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta. 

Tutkijat selvittivät D-vitamiinitasoja tarkemmin alaotoksessa, johon poimittiin noin 500 tutkittavaa. Veren kalsidiolipitoisuus oli heillä lähtötilanteessa keskimäärin 75 nmol/l. Vain yhdeksällä prosentilla se oli matala eli alle 50 nmol/l. 

– On mahdollista, että suositeltua isommista annoksista olisi hyötyä heille, joilla on entuudestaan matala D-vitamiinitaso. Tämän tutkimuksen perusteella sitä ei kuitenkaan voida sanoa, Virtanen toteaa. 

Suomalaisten D-vitamiinitasot kohentuneet

Suomalaisten keskimääräiset D-vitamiinitasot ovat kohentuneet huomattavasti 2000-luvulla. Nestemäisiä maitotuotteita ja kasvirasvalevitteitä täydennetään nykyisin D-vitamiinilla, ja myös D-vitamiinilisien käyttö on lisääntynyt.

Tämä kertoo kuitenkin vain väestön keskimääräisestä tilanteesta.

– On varmasti ihmisiä, joilla pitoisuus on varsinkin talvella liian matala, Virtanen muistuttaa.

D-vitamiinilisää suositellaan Suomessa etenkin talviaikaan, jos ruokavaliossa on vain vähän kalaa, nestemäisiä maitotuotteita ja margariinia. Aikuisille suositus 10 mikrogrammaa, 75-vuotiaille ja sitä vanhemmille 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.