Uutinen

Suurentunut diabetesriski huolestuttaa

08.02.2012 | 10:35

Tyypin 2 diabeteksen riskin testaus paljasti lisääntyneen sairastumisriskin koko maassa, erityisesti pikkukaupungeissa.

Diabetesliitto, lukuisat apteekit ja muun muassa lääkeyritys Sanofi testasivat viime vuonna lähes 12 000 henkilöä eri puolilla Suomea järjestetyissä kampanjatapahtumissa. Lisäksi 70 000 suomalaista testasi diabetesriskinsä Diabetesliiton verkkosivuilla.

Tulokset paljastivat suuria paikkakuntakohtaisia eroja. Huolestuttavin tilanne on maakuntien pienissä kaupungeissa, joissa on paljon ikääntyviä asukkaita. Yliopistokaupungeissa sairastumisriskiä osoittava pistekertymä on pienempi.

Kansallisen Kunnossa kaiken ikää -ohjelman SuomiMies seikkailee -rekkakiertueella riskitestejä tehtiin usealla paikkakunnalla. Kiertueella testatuista 14,2 prosentilla oli suuri tai erittäin suuri riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Arviolta joka kolmas heistä sairastuu kymmenen vuoden kuluessa.

Kiertueen riskipisteiden keskiarvon perusteella riski sairastua on lisääntynyt jonkun verran ja arviolta yksi 25:stä suomalaisesta sairastuu diabetekseen.

Sairastumisriski arvioitiin Diabetesliiton kyselylomakkeella, jolla on ennakoitu diabetesriskiä menestyksekkäästi kymmenen vuoden ajan. Pisteisiin vaikuttavat muun muassa sukurasite, aiempi raskausdiabetes, vyötärönmitta ja ikä. (MS)