Uutinen

Superpitkä insuliini tulossa

29.08.2012 | 09:02

Tanskalainen insuliinijätti Novo Nordisk on tuomassa markkinoille uuden sukupolven insuliinia sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeteksen hoitoon.

Valmisteen myyntilupahakemus on parhaillaan EMA:n ja FDA:n arvioitavana.

Superpitkävaikutteisella degludecilla (Tresiba) näyttää tutkimusten perusteella olevan tasaisempi vaikutus kuin perusinsuliinianalogeilla. Myös hypoglykemioiden esiintyminen on vähäisempää.

Degludecin toinen etu on sen annostelu. Sitä ei tarvitse ottaa joka päivä, joka toinen päivä riittää.

– Tyypin 1 diabeetikoilla pistäminen ei ole yleensä ongelma, mutta kakkostyypin diabeetikoille se saattaa olla. Kun pistokset aloitetaan, potilas helposti valitsee harvemmin kuin kerran päivässä pistettävän lääkkeen. Degludecin joustava annostelu on etu, jos potilas vaikka unohtaa ottaa lääkkeensä, summaa sisätautien erikoislääkäri, dosentti Juha Saltevo Keski-Suomen keskussairaalasta.

Toistaiseksi Sanofin Lantuksella on johtava asema pitkävaikutteisten insuliinien markkinoilla, mutta Tresiba saattaa horjuttaa markkinoita.

– Tuskin degludec täysin mullistaa markkinoita, mutta yksilötasolla se saattaa antaa merkittävän edun nykyisiin lääkkeisiin verrattuna. Jos hinta tulee olemaan kallis, se saattaa estää korvattavuuden saamisen, mikä taas heikentäisi valmisteen käyttöastetta merkittävästi, kommentoi Saltevo. (MS)

Lue lisää lääkeuutisia 31.8. ilmestyvästä Apteekkari-lehdestä.