Uutinen

Superhelle voi vähentää lääkkeen tehoa

25.07.2019 | 14:01

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Helteet uhkaavat myös lääkkeiden säilyvyyttä. Kylpyhuone on yleisin, mutta myös huonoin paikka säilyttää lääkkeitä.

Hellejaksoina asuntojen sisälämpötila saattaa nousta korkealle, ja myös kuumaa automatka voi uhata lääkkeiden säilyvyyttä.

Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli alle 25 asteessa. Tablettien ulkonäkö ei välttämättä muutu kuumuudessa lainkaan, mutta lääkeaineen hajoaminen nopeutuu ja sen teho heikentyy.

Voiteiden ja geelien rakenteestakin näkee usein melko nopeasti, onko tuote säilytetty liian kuumassa. Voidetuubista liruuu ensin liru nestettä ja vasta sitten paksumpaa tavaraa.

– Lyhytaikainen altistus korkeille lämpötiloille ei yleensä pilaa huoneenlämmössä säilytettäviä valmisteita, mutta esimerkiksi viime kesän viikkoja jatkuneet superhelteet todennäköisesti vaikuttivat joidenkin valmisteiden tehoon, arvioi Apteekkariliiton viestintäproviisori Emmi Puumalainen.

Insuliinit herkkiä, kylmälaukku suojaa


Viileässä säilytettävien valmisteiden kohdalla kannattaa olla erityisen tarkka. Jos matka mökille kestää tunteja, tuotteet kannattaa pakata kylmälaukkuun. Kovilla helteillä kylmälaukku on tarpeen jo apteekkireissulla.

Erityisen herkkiä lyhyillekin lämpötilanvaihteluille ovat insuliinit. Insuliinin teho alkaa heikentyä, kun lämpötila nousee yli 30 asteen. Kuumaan autoon tunniksi unohtuneet insuliinit ovat jo melko varmasti menettäneet tehonsa. Yli 50 asteen lämpötila, kuten myös jäätyminen, tuhoaa insuliinin välittömästi.

Lääkettä ei saa laittaa myöskään jääkaappiin, ellei näin ole erikseen ohjeistettu.

– Huoneenlämmössä säilytettävien lääkkeiden paras paikka on kodin viilein ja varjoisin paikka, mutta ei jääkaappi, Puumalainen painottaa.

Kylmyys voi vaikuttaa huoneenlämmössä säilytettävien valmisteiden koostumukseen ja säilyvyyteen haitallisesti, aivan kuten kuumuuskin.

Kosteuskin heikentää säilyvyyttä

Jääkaapin kosteus on huomattavasti normaalia huoneilmaa korkeampi, mikä myös vaikuttaa valmisteiden säilyvyyteen.

Erityisen herkkiä kosteudelle ovat poretabletit, suussa liukenevat tabletit sekä kapselit. Valmisteiden säilyvyys taataan alkuperäispakkauksessa. Kun tabletti irrotetaan läpipainopakkauksesta, se altistuu helposti esimerkiksi juuri kosteudelle.

Pariksi viikoksi dosettiin jaetut lääkkeet kyllä säilyvät, mutta turhaan tabletteja ei kannata ottaa pois pakkauksistaan.

– Jos lääkkeidesi säilyvyys näin kesällä mietityttää, apteekissa pystytään auttamaan. Yksityiskohtaisissa kysymyksissä tietyn lääkkeen osalta apteekki voi tarvittaessa ottaa yhteyttä lääkkeen valmistajaan tai myyntiluvan haltijaan, Puumalainen kertoo.