Uutinen

Suomussalmen apteekista Vuoden opetusapteekki

29.11.2019 | 18:00

Teksti : ERJA ELO

Kainuussa sijaitseva Suomussalmen apteekki palkittiin Vuoden opetusapteekkina Farmasian Päivillä Helsingissä.

Suomussalmen apteekkiin on aina riittänyt farmasian alan oppilaita, vaikka vajaan 8 000 asukkaan kunta sijaitsee kaukana kasvukeskuksista, Kajaanin ja Kuusamon välimaastossa.

Oppilaiden antaman palautteen perusteella harjoittelu Suomussalmen apteekissa on sujunut erittäin hyvin, mikä on lisännyt heidän intoaan kehittyä ammatissa. Oppilaiden antama kouluarvosana harjoittelujaksoilta on täysi 10.

– Ihan sanattomaksi menee, tämä oli meille positiivinen yllätys, kertoo apteekkari Pekka Savolainen.

Apteekki kouluttaa vuosittain 1-2 farmasian oppilasta Itä-Suomen yliopistosta. Useimmat ovat kotoisin Kainuusta tai Oulun suunnalta. Viime vuonna kumpikin apteekin harjoittelijoista sattui olemaan oman kylän nuoria.

Apteekkari kehuu saaneensa apteekkiin aina osaavia ja reippaita opiskelijoita. Opetusapteekkina toimiminen on ollut hyvä väylä työvoiman rekrytoimiseen.

– Osa oppilaista on saanut meiltä vakituisen työpaikan, hän kertoo.

Pitkä harjoittelu on osa yliopistotutkintoa

Apteekkiharjoittelu on olennainen osa farmaseutin ja proviisorin opintoja. Yliopisto opettaa teorian, mutta kaksi pitkää harjoittelujaksoa apteekissa varmistavat, että opiskelija hallitsee myös käytännön työt, kuten apteekin rutiinit ja tuotevalikoiman.

Suomussalmen apteekissa oppilaat tekevät monipuolisesti kaikkia apteekin työtehtäviä, pääpaino on farmaseuttisessa työssä.

– Meillä on lisäksi oma lääkevalmistustila, jossa valmistetaan itse ex tempore -valmisteina voiteita, liuoksia ja jauheita. Näitä ei enää monessa apteekissa tehdä, apteekkari Savolainen kertoo.

Suomussalmen apteekissa koko työyhteisö osallistuu oppilaiden ohjaamiseen ja perehdyttämiseen. Apteekissa työskentelee apteekkarin lisäksi 13 työntekijää: kaksi proviisoria, seitsemän farmaseuttia ja neljä teknistä.


kuvat HANNU HUTTU

Tunnustus opiskelijapalautteen perusteella

Vuodesta 1992 lähtien jaettu Vuoden Opetusapteekki -tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain apteekille, jossa farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluva harjoittelu on järjestetty esimerkillisellä tavalla.

Palkittava apteekki valitaan opiskelijapalautteen perusteella. Valinnasta päättää koulutusyksikköjen ja apteekkialan järjestöjen edustajista koostuva työryhmä.

Farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluvan, yhteensä puolen vuoden apteekkiharjoittelun, suorittaa apteekeissa vuosittain noin 600 farmasian opiskelijaa.

Euran apteekille Vuoden lääkitysteko -palkinto

Farmasian Päivillä jaettiin perjantaina myös muita palkintoja. Albert Wuokko -palkinnon sai professori Jari Yli-Kauhaluoma.

Vuoden lääkitysteko 2019 -tunnustuspalkinnon sai Euran apteekki, jossa henkilökunta on ottanut aiempaa aktiivisemman roolin itsehoitoasiakkaan lääkeneuvonnassa.