Uutinen

Suomi varautuu nyt laajaan influenssa A (H1N1) -epidemiaan

22.07.2009 | 15:13

Suomessa siirrytään rajaamisvaiheesta lieventämisvaiheeseen. Epidemian leviämistä ei enää pystytä estämään. Influenssa A (H1N1)  poistetaan yleisvaarallisten tartuntatautien luettelosta. Terveyskeskukset ja apteekit tulevat kohtamaan yhä enenevässä määrin influenssapotilaita.

Peruspalveluministeri Paula Risikko kertoo, että valtioneuvosto päättää tartuntatautilain muutoksesta huomenna torstaina. Nyt terveydenhuollon painopisteenä on vakavien tautimuotojen ja komplikaatioiden ehkäisy. Ne potilaat, joiden oireet ovat lieviä ja jotka eivät kuulu riskiryhmiin, eivät yleensä tarvitse lääkärin tekemää taudin määritystä. Viruslääkehoitoa ei asiantuntijoiden arvion mukaan ole syytä käyttää perusterveiden, lieväoireisten potilaiden hoitoon. Potilaille riittää kotihoito ja influenssan oireita voi lievittää itsehoitolääkkein. Tämä koskee nyt myös matkalta palanneita henkilöitä.

Influenssan oireisiin sairastuvien henkilöiden, jotka kuuluvat riskiryhmiin tai jotka kärsivät vakavista oireista tulee edelleen ottaa heti oireiden alkaessa yhteyttä terveyskeskukseen. Riskiryhmiin kuuluvat raskaana olevat naiset, tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavat henkilöt ja alle 3-vuotiaat lapset. Tieto riskiryhmiin kuuluvista voi muuttua kun taudista ja sen aiheuttamista jälkitaudeista saadaan lisää tietoja tapausmäärän kasvaessa maailmassa.

STM kehottaa kaikkia terveydenhuollon toimijoita nyt alueelliseen tiedottamiseen. Terveyskeskuksien puhelinneuvontaan tulee panostaa, jotta vältytään turhilta vastaanottokäynneiltä. Myös viruslääkkeiden jakelusta päivystysaikana tulee sopia terveyskeskusten ja apteekkien kesken.

Ruotsissa hoidetaan ensimmäistä vakavaa tartuntatapausta. 22-vuotias aiemmin perusterve mies on vaikean keuhkotulehduksen ja elintoimintojen romahtamisen vuoksi kytkettynä ulkoiseen sydän-keuhkokoneeseen. THL:n tutkimusprofessori Petri Ruudun mukaan Suomessa kukaan influenssapotilaista ei ole vielä tarvinnut tehohoitoa ja sairaalahoitoa tarvinneitakin on ollut vain muutama. Syksyllä potilasmäärien kasvaessa voimakkaasti myös vakavia tautitapauksia ja kuolemia tullaan näkemään Suomessa.

Risikko arvioi, että tehohoidon resurssit tulevat epidemian huippuviikkoina olemaan koetuksella. Erikoissairaanhoidossa saatetaan lykätä ei-kiireellisiä toimenpiteitä, jotta influenssapotilaille saadaan vuodepaikkoja ja henkilökuntaa vapautuu heidän hoitamiseensa.

Johtaja Pekka Järvinen STM:stä kertoo, että Suomessa on hyvin saatavilla kaupallisissa varastoissa viruslääkkeitä. Hän painottaa, että lääkkeitä ei tule tarpeettomasti hamstrata. STM on ohjeistanut lääkäreitä, että viruslääkkeitä määrätään vain vakavien tautimuotojen hoitoon ja riskiryhmiin kuuluville potilaille. Jos viruslääkkeiden hamstraamiselta vältytään, riittävät kaupalliset varastot Järvisen mukaan pariksi kuukaudeksi. Sen jälkeen otetaan käyttöön Huoltovarmuuskeskuksen viruslääkevarasto. (CS)