Uutinen

Suomi tukee lääkkeiden annosjakelua kitsaasti

30.10.2008 | 05:00

Suomessa potilaat maksavat itse valtaosan lääkkeiden koneellisen annosjakelun kustannuksista. Tuki on selvästi heikompi kuin muissa Pohjoismaissa, ilmenee Apteekkarilehdessä julkaistusta artikkelista.

Kela maksaa palvelusta korvausta vain, jos asiakas on täyttänyt 75 vuotta ja hän käyttää vähintään kuutta Kela-korvattavaa lääkettä. Vain osa annosjakelun asiakkaista täyttää edellytykset.

Kela-korvaus nousee ensi vuoden alussa nykyisestä 0,84 eurosta 1,26 euroon viikossa, jonka jälkeen asiakkaan maksettavaksi jää apteekista riippuen tavallisimmin noin 4-7 euroa. Lääkitystarkistuksen sisältävä annosjakelu säästää lääkekustannuksia ja hoitajien työaikaa. Lisäksi se vähentää lääkitysvirheitä.

Ruotsissa ja Norjassa yhteiskunta kustantaa koneellisen annosjakelun potilaalle, jos lääkäri katsoo sen tarpeelliseksi. Tanskassa hinnasta korvataan keskimäärin 75 prosenttia, jos lääkäri suosittelee annosjakelua.

Noin 10 000 suomalaista saa jo lääkkeensä annospusseissa, mutta arviolta jopa 100 000 voisi hyötyä palvelusta. Valtaosa heistä on iäkkäitä ihmisiä, joilla on käytössään useita lääkkeitä.

- Kela-korvauksen edellytykseksi pitäisi riittää, että lääkäri arvioi annosjakelun tarpeelliseksi. Siten myös erityisryhmät, kuten näkövammaiset ja mielenterveyskuntoutujat, saisivat palvelusta korvauksen, toteaa farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura Apteekkariliitosta.

Aiheesta lisää marraskuun Apteekkarilehdessä.