Uutinen

Suomi toivoo EU-reseptille siirtymäaikaa

07.11.2008 | 14:20

Euroopan unionin jäsenvaltiossa kirjoitettu lääkeresepti voi tulevaisuudessa kelvata myös toisessa jäsenmaassa. Tämä sisältyy komission ehdotukseen direktiiviksi jäsenmaiden rajat ylittävästä terveydenhuollosta.

Suomi pitää reseptien tunnustamista tärkeänä, mutta toivoo sille siirtymäaikaa, jotta potilasturvallisuus voidaan taata ja väärinkäytökset estää.

Suomen valtioneuvosto huomauttaa mietinnössään, että EU-tasolla ei ole rekisteriä lääkemääräysten kirjoittamiseen oikeutetuista henkilöistä eikä sellaisen perustaminen sisälly direktiiviehdotukseen. Toisaalta on hyvä, että tietyt lääkkeet voitaisiin ehdotuksen mukaan sulkea lääkemääräysten tunnustamisen ulkopuolelle.

Direktiivi takaisi potilaille mahdollisuuden hakeutua hoitoon toiseen EU:n jäsenmaahan, jos potilas on oikeutettu kotimaassaan kyseiseen hoitoon. Kotimaa korvaisi ulkomailla hankitun hoidon samantasoisesti kuin kotimaasta hankitun. Ennakkolupa voitaisiin edellyttää vain sairaalahoidon kustannusten korvaamiseksi.

Valtioneuvosto antoi mietintönsä direktiiviehdotuksesta eduskunnalle. Sen mukaan Suomi pitää ehdotusta oikeansuuntaisena, mutta ei riittävän yksiselitteisenä. (VE)