Uutinen

Suomi sai kansallisen lääkeinformaatiostrategian

08.02.2012 | 11:54

Strategia kokoaa yhteen terveydenhuollon ja lääkealan toimijat. Sillä pyritään turvaamaan tehokas, turvallinen ja taloudellinen lääkehoito.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on julkaissut tänään ensimmäisen kansallisen lääkeinformaatiostrategian. Siinä kuvataan lääkeinformaatiotoiminnan nykytila, sen puutteet ja haasteet, sekä eri toimijoiden hyvät käytännöt. Strategia on laadittu yhteistyössä terveydenhuollon ja lääkealan toimijoiden kanssa.

Vuosina 2012–2020 toteutettavan strategian tärkeimpänä tavoitteena on lisätä näyttöön perustuvaa, puolueetonta ja luotettavaa tietoa väestölle ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Informaatiota tuottaa lääkealan toimijoiden moniammatillinen ja kansallinen verkosto. Sen keskeinen toimija on Lääkeinformaation koordinaatioryhmä, joka perustetaan vuoden 2012 aikana. Fimea koordinoi lääkeinformaatioverkoston toimintaa.

Tavoitteena on, että lääkkeiden käyttäjät hyödyntävät luotettavia tiedonlähteitä ja palveluja, ja että koko väestön terveydenlukutaito on hyvä. Lääkeneuvonnan on perustuttava valtakunnallisiin suosituksiin, ja terveydenhuollon lääkeosaamisen on oltava korkeatasoista.

Konkreettisina tavoitteina Fimea mainitsee esimerkiksi pakkausselosteiden kehittämisen paremmin luettaviksi. Lisäksi luvassa on kielivähemmistöille ja muille erityisryhmille suunnattua lääkeinformaatiota. Myös lääkehoidon erityisosaajia ja -palveluita on tarkoitus hyödyntää. (EE)