Uutinen

”Suomi rokotemyönteisempi”

15.10.2009 | 10:22

THL:n ylilääkäri Terhi Kilpi muistuttaa, että sikainfluenssarokotteen anto on perusteellisesti harkittu ja se tuo selvän hyödyn ottajalleen. Kilpi myös tehostaisi kausi-influenssarokotusten antoa terveydenhuollon henkilöstölle.

- Aina on hyvä kysyä, mitkä ovat rokotuksen perusteet. Influenssa A(H1N1)v:n tapauksessa ne ovat erittäin perusteellisesti harkitut, ja pidän itsestään selvänä, että rokote tuo ottajalleen merkittävän hyödyn, Kilpi toteaa Yhdysvaltojen tilanteesta.

Yhdysvalloissa merkittävä osa terveydenhuollon henkilöstöstä kieltäytyy ottamasta sika- tai tavallista kausi-influenssarokotetta.

Kilpi pitää mahdottomana arvioida sitä, miten hyvin suomalainen terveydenhuollon henkilöstö ottaa niin sanotun sikainfluenssarokotteen. Yleinen mieliala rokotuksia kohtaan on Suomessa kuitenkin suopeampi kuin monessa muussa maassa, Kilpi toteaa.

- Kesällä tekemässämme yleisessä kyselyssä noin 90 prosenttia suomalaisista sanoi, että ottaisi rokotteen sikainfluenssaa vastaan jos sellainen olisi, Kilpi muistuttaa.

Kausi-influenssarokotus
koko terveydenhuollon henkilöstölle?

Tavalliselta kausi-influenssalta suojaavaa rokotetta suomalaiset terveydenhuollon ammattilaiset ottavat vaihtelevasti, mitä Kilpi pitää suomalaisen rokotusjärjestelmän heikkoutena.

Kilven mukaan keskusteluissa on ollut, että valtio alkaisi tarjota heille rokotteen ilmaiseksi, jolloin mahdollisesti useampi sen myös ottaisi.

- Tämä voisi olla mahdollista parin vuoden sisällä. Se ehkä lisäisi myös terveydenhuollon henkilöstön uskottavuutta rokotteen suosittelijoina, Kilpi arvioi.

Kilpi muistuttaa, että terveydenhuollon henkilöstön hyvä rokotesuojaus on tärkeää paitsi heille itselleen, myös heidän hoitamilleen potilaille.

- Monille heidän hoitamilleen potilaille influenssa voi olla vaarallinen tauti. (IK)