Uutinen

Suomi arvostelee komission lääkepaketin ehdotuksia

26.02.2009 | 14:31

Valtioneuvoston mielestä EU-komission ehdottamat lääkepakkauksiin lisättävät uudet turvaominaisuudet lisäisivät huomattavasti etenkin lääkkeiden valmistajien kustannuksia.

Valtioneuvosto kannattaa mahdollisuutta joustaa turvaominaisuutta koskevista vaatimuksista ja katsoo, että niistä pitäisi luopua silloin, kun lääkkeen väärentämispotentiaali on pieni.

Jotta lääkeväärennöksiä ei pääsisi viralliseen lääkejakelujärjestelmään, komissio on esittänyt toimia, joilla voidaan varmistaa lääkepakkausten aitous, tukkumyynnin luotettavuus ja entistä tehokkaampi lääkeaineiden valvonta. Valtioneuvoston mielestä toimet ovat tärkeitä Suomessakin, vaikka toistaiseksi väärennökset ovatkin päätyneet Suomeen yleensä internetin kautta tilattuna.

Valtioneuvosto ei myöskään antaisi lääkeyrityksille komission ehdottamia uusia tiedotusmahdollisuuksia.

- Terveydenhuollon ammattihenkilöt ja riippumattomat toimijat ovat potilaiden tärkein tiedonlähde. Komission ehdotus hämärtäisi tiedottamisen ja markkinoinnin rajaa, ja uuden tiedotusmateriaalin valvontaa varten pitäisi rakentaa uusi raskas järjestelmä, valtioneuvosto katsoo.

Komissio teki viime joulukuussa viisi lääkehuoltoa koskevaa säädösehdotusta, joiden tavoitteena on selkeyttää ja tehostaa nykyistä lääketurvajärjestelmää, estää väärennösten pääsy viralliseen jakelukanavaan sekä parantaa väestön mahdollisuutta saada tietoa lääkemääräystä edellyttävistä lääkkeistä.

Valtioneuvosto otti kantaa komission ehdotuksiin torstaina eduskunnalle lähettämässään kirjelmässä. (EK)