Uutinen

Suomessa löytyy yksi superbakteeri kuukaudessa

17.11.2011 | 14:19

Suomessa löydetään keskimäärin kerran kuukaudessa ns. superbakteeri, joka on vastustuskykyinen lähes kaikkia käytössä olevia antibiootteja kohtaan.

Tyypillisiä superbakteereita ovat karbapeemiantibiootteja hajottavia entsyymejä eli karbapenemaaseja omaavat suolistobakteerit eli CPE Escherichia coli- ja Klebsiella pneumoniae -kannat.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan huolestuttavaa on, että tiettyjä superbakteereja on löytynyt Intian niemimaalla useista erilaisista ympäristönäytteistä ja vesilähteistä. Tämän takia matkailijan on hyvä noudattaa turistiripulin ehkäisystä annettuja ohjeita.

Superbakteereita on ollut Suomessa toistaiseksi vähän, eikä meillä ole todettu yhtään superbakteerien aiheuttamaa paikallista epidemiaa. Sairaalat ja laboratoriot ovat varautuneet tilanteeseen hyvin ja laboratoriodiagnostiikasta on annettu kansallinen suositus.

Antibioottien harkittu käyttö voi estää vastustuskykyisten bakteerien kehittymistä ja ylläpitää antibioottien tehoa, jotta niillä voitaisiin hoitaa myös tulevia sukupolvia. Antibioottiresistenssi on muodostumassa yhä vakavammaksi kansanterveydelliseksi ja potilasturvallisuutta uhkaavaksi ongelmaksi Euroopassa. (EE)