Uutinen

Suomen lääkehinnat halventuneet muihin euromaihin verrattuna

16.12.2015 | 17:20

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Suomen Pankin tuoreen katsausartikkelin mukaan Suomen lääkehinnat ovat halventuneet tuntuvasti muihin euromaihin verrattuna.

Vuodesta 2007 vuoteen 2015 yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi on kohonnut euroalueella 15 prosenttia, kun Suomessa nousu on ollut 20 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että jo aiemmin korkea kotimainen hintataso on noussut entisestään. Suomi on nyt kuluttajahinnoilla mitattuna euroalueen kallein maa.

Lääkemarkkinoilla täysin päinvastainen kehitys

Lääkemarkkinoita säädellään tarkasti, ja julkisin varoin korvattava osuus reseptilääkkeistä on suuri, joten politiikkamuutokset vaikuttavat lääkkeiden hintoihin merkittävästi.

”Lääkemarkkinoilla on 2000-luvulla toteutettu uudistuksia, jotka osaltaan selittävät edullista hintakehitystä verrattuna euroalueeseen. Suomessa otettiin huhtikuussa 2003 käyttöön lääkevaihtojärjestelmä, jossa apteekki vaihtaa lääkärin määräämän lääkkeen edullisempaan samaa lääkeainetta sisältävään valmisteeseen, mikäli lääkäri tai asiakas ei sitä erikseen kiellä. Vuonna 2009 käytäntöä täydennettiin lääkkeiden viitehintajärjestelmällä, jossa Kela myöntää reseptilääkkeistä enintään viitehinnan suuruisen korvauksen”, katsausartikkelissa todetaan.

Artikkelin mukaan vuoden 2005 jälkeen lääkkeiden hinnat ovat laskeneet noin 15 prosenttia.

Lähde: eurojatalous.fi 10.12.2015