Uutinen

Suomalaiset tyytymättömiä painoonsa

27.10.2009 | 11:12

Reilu enemmistö suomalaisista (78%) kertoo olevansa tyytymätön omaan painoonsa, ilmenee Apteekkariliiton teettämästä selvityksestä.

Yli puolet vastaajista (66 %) kertoi kokevansa itsensä joko hieman ylipainoiseksi tai liian lihavaksi. Liian laihana itseään piti vain yhdeksän vastaajaa ja hoikkana vain 5 %. Normaalipainoiseksi itsensä mielsi vajaa kolmannes (28 %) vastaajista.

Painonhallinta koetaan vaikeaksi

Lähes puolet (44 %) kyselyyn vastanneista kertoi harrastavansa hengästymistä ja hikoilua aikaansaavaa liikuntaa keskimäärin 1-2 kertaa viikossa, vajaa kolmannes (31 %) 3-4 kertaa viikossa ja joka kymmenes (9 %) yli viisi kertaa viikossa. Vastanneista 15 % kertoi, ettei harrasta liikuntaa ollenkaan.

Kyselyyn osallistuneista 12 % arvioi syövänsä terveellisesti, 58 % melko terveellisesti ja 2 % epäterveellisesti.

Kolme neljästä vastanneesta piti painonhallintaa vaikeana. Kolmannes oli yrittänyt elämänsä aikana vakavasti laihduttaa 1-2 kertaa, neljännes 3-5 kertaa ja lähes yhtä moni yli kuusi kertaa. Joka kuudes ei ollut yrittänyt koskaan laihduttaa.

– Epäonnistumiset laihduttamisessa kertovat, että ihmiset tarvitsevat ammattilaisten tukea ja neuvoja painohallinnassa. Se näkyy myös apteekeissa, joissa yhä enemmän kysellään vinkkejä ja neuvoja laihduttamiseen, sanoo asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki Apteekkariliitosta.

Suomen Apteekkariliitto toteutti suomalaisten ajatuksia painonhallinnasta kartoittavan verkkokyselyn syyskuussa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 4 289 henkilöä. (TK)