Kuva: Ingimage
Uutinen

Suomalaiset luottavat koronarokotteiden turvallisuuteen

18.05.2021 | 08:56

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Valtaosa suomalaisista pitää rokotteen hyötyjä haittoja suurempina, mutta rokotteissa nähdään myös riskejä.

Suomalaisista 80 prosenttia pitää koronarokotteiden hyötyjä haittoja suurempina, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) Arvo- ja asennetutkimuksesta. 77 prosenttia puolestaan luottaa siihen, että koronarokotteiden teho ja turvallisuus on varmistettu.

Myönteisistä rokotenäkemyksistä huolimatta suomalaiset näkevät rokotteissa myös riskejä. Yli puolet (58 %) katsoo, että rokotteet eivät ole koskaan täysin turvallisia. Koronarokotteen sivuvaikutuksista on huolissaan 43 prosenttia kansalaisista, mutta enemmistöä (55 %) ne eivät murehdituta.

Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien äänestäjät näkevät rokottamisessa muita enemmän riskejä.

Luottamus rokotteisiin kasvaa iän myötä.

– Eläkeikäisten myönteisempää asennoitumista rokotteisiin voi osaltaan selittää koronaviruksen aiheuttama, iän mukana kasvava riski. Toisaalta selitystä voi hakea myös menneisyydestä: yli 65-vuotiaat ovat eläneet aikana, jolloin vaaralliset tarttuvat taudit taltutettiin rokotteilla, sanoo EVAn viestintäpäällikkö Heini Larros.

Suomalaisista 87 prosenttia on joko jo saanut koronarokotteen tai aikoo ottaa sen vähintään todennäköisesti.

Tulokset perustuvat 2 059 henkilön antamiin vastauksiin. Tiedot kerättiin 24.3.–7.4.2021. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä.

Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.