Uutinen

Suomalaiset löysivät sähköisen valtuutuksen

09.04.2020 | 16:20

Teksti : TARU VANHALA

Koronaepidemia on lisännyt huimasti sähköisten valtuuksien määrää apteekkiasioinnissa. Suomi.fi-palvelun kautta tehtiin maaliskuussa 22 000 sähköistä valtuutusta apteekkiasiointiin.

Viime kesäkuussa käyttöön otettu sähköinen valtuutus on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi apteekkiasioinnin hoitamiseen koronavirusepidemian aikana. Riskiryhmiin kuuluvia ja flunssaoireisia on kehotettu välttämään apteekkikäyntejä.

– Sähköisten valtuuksien määrä on viime aikoina tuplaantunut meillä, arvioi proviisori Susanna Remes Pasilan Apteekista.

Ennen maaliskuuta sähköisiä valtuuksia oli annettu koko maassa vajaa 30 000 kappaletta, nyt määrä on jo noin 50 000.

Iäkkäät hyvin perillä valtuutuksesta

Reseptilääkkeiden hakemiseen voi valtuuttaa Suomi.fi-palvelun kautta niin puolison, sukulaisen kuin auttamishaluisen naapurin, kunhan kyseessä on täysi-ikäinen henkilö.

– Ennen koronaepidemiaa sähköisellä valtuutuksella tyypillisesti haettiin alaikäisen lapsen lääkkeitä. Viime aikoina valtuutuksia ovat antaneet erityisesti iäkkäämmät ihmiset nuoremmille lähisukulaisilleen, Remes kuvailee.

Hänen mukaansa asiakkaat ovat erittäin valveutuneita asian suhteen.

– Eräskin vanhempi rouva oli itse sähköisesti valtuuttanut lapsenlapsensa asioimaan puolestaan. Tämä totesi lääkkeitä hakiessaan mummon olevan paljon paremmin perillä asiasta kuin hän itse.

Suomi.fi-palvelussa voi itse määritellä, kauanko valtuus apteekkiasiointiin on voimassa - vaikka vain yhden päivän. Valtuus astuu heti voimaan. Valtuuden voi halutessaan luonnollisesti myös peruuttaa.

Valtuutettu henkilö ei tarvitse apteekkiin mukaansa potilaan dokumentteja, kuten Kela-korttia tai potilasohjetta. Hänen täytyy todistaa oma henkilöllisyytensä, antaa valtuuttajan henkilötunnus ja kertoa mitä lääkettä on hakemassa.