Uutinen

Suomalaiset kehittäisivät apteekkeja osana terveydenhuoltoa

29.04.2020 | 10:28

Teksti : HANNA HYVÄRINEN, ERKKI KOSTIAINEN

Valtaosa haluaa pitää apteekit kotimaisessa proviisoriomistuksessa. Ainakin vielä tammikuussa verkkoapteekkeja tärkeämmäksi koettiin riittävän tiheä apteekkiverkosto.

Valtaosa suomalaisista pitää tärkeänä, että apteekit ovat kotimaisessa omistuksessa, ja että apteekin omistaja on terveydenhuollon ammattilainen, proviisori.

Tämä käy ilmi Taloustutkimus Oy:n tammikuussa toteuttamasta Suomalaisten apteekkiasiointi 2020 -tutkimuksesta.

Suomessa, kuten monissa muissakin EU-maissa, apteekin voi omistaa vain alan koulutuksen saanut terveydenhuollon ammattilainen, eli proviisori. Apteekkilupa voidaan myöntää myös ulkomaalaiselle proviisorille, jos hänet on laillistettu Suomessa.

– Proviisoriomistuksen tarkoituksena on varmistaa apteekin riippumattomuus, jotta ulkopuoliset tahot eivät ohjaa apteekin valikoimaa, neuvontaa tai suosituksia. Suomen malli varmistaa myös, että lääkemyynnistä perittävät verot maksetaan Suomeen, mikä on tutkimuksen mukaan valtaosalle suomalaisista tärkeää, sanoo Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

Apteekkiverkosto halutaan säilyttää

Suomalaiset ovat varsin yksimielisiä myös siitä, että apteekkeja pitää kehittää terveydenhuollon lähtökohdista käsin niin, että tavoitteena on lääkehoitojen onnistumisen varmistaminen ja terveyden edistäminen, ei myynti ja ansiotoiminta. Jopa 87 prosenttia vastaajista toivoo, että apteekkitoimintaa kehitetään ensisijaisesti terveydenhuollon lähtökohdista.

Vielä kyselyn toteuttamisen aikaan vuodenvaihteessa hiukan alle puolet (46 %) vastaajista piti tärkeänä, että apteekin kanssa voi asioida myös verkossa. Kiinnostuneimpia verkkoasioinnista olivat alle 35-vuotiaat ja suurkaupungeissa asuvat.

Keskimäärin verkkopalveluita tärkeämpää vastaajille oli, että apteekkiverkosto säilyy vähintään yhtä tiheänä kuin se on nyt.

Kyselyn toteutuksen aikaan vuodenvaihteessa Suomessa oli kaikkiaan 819 apteekkitoimipistettä. Niiden lisäksi apteekeilla on yli 100 palvelupistettä ja liki 150 verkkoapteekkia.

Apteekkiverkoston kattavuudesta ja liiallisen keskittymisen estämisestä vastaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Se ohjaa apteekkien sijaintia. Tätä mallia piti tärkeänä yhdeksän kymmenestä vastaajasta.

Näin tutkittiin

Suomalaisten apteekkiasiointi 2020 -seurantatutkimuksen toteutti Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta Taloustutkimus Oy. Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 21.–27. tammikuuta 2020, ja siihen vastasi 1 316 iältään 18–70-vuotiasta mannersuomalaista.

Tutkimusotos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan 18–70-vuotiasta väestöä. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on enimmillään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.