Uutinen

Suomalaiset arvostavat apteekkien lääkevaihtoa

18.04.2019 | 09:55

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Lääkkeiden suorakorvaus, lääkeneuvonta ja lääkkeiden yhteensopivuuden tarkistus ovat suomalaisten mielestä apteekkien tärkeimmät palvelut.

Suorakorvausta eli Kelan lääkekorvauksen saamista jo apteekissa lääkettä ostettaessa pitää erittäin tai melko tärkeänä 92 prosenttia suomalaisista, lääkeneuvontaa 87 prosenttia ja lääkityksen tarkistusta 86 prosenttia suomalaisista.

Seuraavaksi tärkeimpinä apteekkipalveluina suomalaiset pitävät lääkevaihtoa edullisempaan vastaavaan reseptilääkkeeseen sekä reseptin uusimispalvelua. Edellistä pitää tärkeänä 81 prosenttia ja jälkimmäistä 77 prosenttia suomalaisista.

Tiedot käyvät ilmi Taloustutkimus Oy:n tammikuussa tekemästä Suomalaisten apteekkiasiointi 2019 -tutkimuksesta.

Moni kokee myös apteekkien uudemmat palvelut tärkeiksi, joskaan ei läheskään yhtä moni kuin apteekkien jo vakiintuneet palvelut. Apteekkien uudempia palveluita arvostavat muita yleisemmin alle 35-vuotiaat, 50-64-vuotiaat puolestaan pitävät tärkeänä ennen muuta reseptien uusimispalvelua.

Asiointimahdollisuutta verkon välityksellä pitää tärkeänä neljä kymmenestä. Reilu kolmannes pitää tärkeänä myös erilaisia testejä ja mittauksia, lääkkeiden annosjakelua sekä kausi-influenssarokotuksen rokotuspalvelua. Lääkkeiden kotiinkuljetus on tärkeää kolmelle kymmenestä.

– Uudet apteekkipalvelut ovat vielä monille suomalaisille vieraita, ja siksi ne ehkä koetaan vähemmän tärkeiksi kuin perinteiset apteekkipalvelut. Esimerkiksi verkkoasioinnin ja lääkkeiden kotiinkuljetusten tärkeys todennäköisesti kasvaa sitä mukaa, kun ihmiset oppivat niitä hyödyntämään, arvioi Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Sirkku Keski-Hallila.

Neljännes suomalaisista arvioi tärkeiksi sairaanhoitajan palvelut ja etälääkärin vastaanoton apteekin yhteydessä sekä terveydentilan ja elintapojen arvioinnin ja suositukset.

Naiset pitävät apteekkien palveluita ylipäätään tärkeämpinä kuin miehet. Samoin itä- ja pohjoissuomalaiset arvioivat apteekkien palvelut tärkeämmiksi kuin länsi- ja eteläsuomalaiset.

Näin tutkimus tehtiin

Suomalaisten apteekkiasiointi 2019 -tutkimuksen toteutti Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta Taloustutkimus Oy. Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 18.–22. tammikuuta ja siihen vastasi 1 057 iältään 18–70-vuotiasta mannersuomalaista.

Tutkimusotos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan 18–70-vuotiasta väestöä. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on enimmillään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.