Uutinen

Suomalainen resepti kelpaa Viron apteekeissa

23.01.2019 | 10:20

Teksti : ERJA ELO

Rajat ylittävä resepti on tullut käyttöön Suomen ja Viron välillä. Käytäntö laajenee myöhemmin muihin EU-maihin.

Suomalaisella sähköisellä reseptillä voi nyt asioida virolaisissa apteekeissa. Kyseessä on ensimmäinen valtioiden rajat ylittävä terveydenhuollon palvelu Euroopassa.

Virolaiset sähköiset reseptit eivät vielä kelpaa Suomessa. Niiden toimittamisen pitäisi onnistua THL:n mukaan tämän vuoden lopussa. Palvelu on tarkoitus saada käyttöön 22 EU-maassa vuoden 2021 loppuun mennessä.

Uusi palvelu ei tuo merkittäviä muutoksia suomalaisten apteekkien toimintatapoihin. Apteekit toimittavat lääkkeet aina oman maansa lainsäädännön mukaisesti.

Palvelu hyödyttää esimerkiksi matkustajia, joiden lääkkeet ovat unohtuneet kotiin tai jotka viipyvät matkalla pidempään.

- Rajat ylittävä resepti helpottaa asumista toisessa maassa ja rajat ylittävää terveydenhuoltoa, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Ei huumausaineita tai pkv-lääkkeitä

Suomalaisen lääkereseptin toimittamiseen Virossa liittyy tiettyjä ehtoja ja rajoitteita.

Sillä ei saa huumausaineita, pkv-lääkkeitä, ex tempore -valmisteita, erityislupavalmisteita eikä lääkkeitä, jotka ovat yhdistelmäpakkauksessa. Reseptillä ei toimiteta myöskään perusvoiteita, ravintovalmisteita, hoitotarvikkeita, ravintolisiä tai sidetarpeita.

Ostajan on oltava täysi-ikäinen ja hän saa hankkia vain itselleen määrättyjä lääkkeitä. Henkilöllisyys todistetaan passilla tai henkilökortilla. Rajat ylittävällä reseptillä ei voi tilata lääkkeitä verkkoapteekista.

Virolaiset apteekit eivät myönnä suorakorvausta reseptilääkkeistä, vaan asiakas maksaa lääkkeen hinnan kokonaan ja voi hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Virossa tehty lääketoimitus rinnastetaan Suomessa tehtyyn lääketoimitukseen esimerkiksi reseptilääkkeen toimitusvälejä laskettaessa.

- Kelan asiakaspalvelu vastaa asiakkaiden kysymyksiin esimerkiksi reseptien kelpoisuudesta sekä lääkkeiden ostamisesta ja korvattavuudesta, Charlotta Sandler sanoo.