Uutinen

Suoliston mikrobeilla mahdollisesti vaikutus verenpaineeseen

08.04.2019 | 10:58

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Suoliston mikrobikannalla ja sen monipuolisuudella saattaa olla yhteyksiä verenpaineeseen. Havainnot pitää vahvistaa, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu viime aikoina muissakin tutkimuksissa.

Hypertension-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 530 aikuisen 30-vuotisiin seurantatietoihin sekä heidän ulostenäytteidensä analyysiin.

Analyysin perusteella korkea verenpaine oli harvinaisempaa osallistujilla, joiden suoliston mikrobikannat olivat monipuoliset ja runsaat. Yhteys heikkeni jonkin verran sen jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien painoindeksi.

Suoliston bakteerit ovat suuren mielenkiinnon kohteena tiedemaailmassa ja niiden arvellaan vaikuttavan monien sairauksien syntyyn.

Muutama vuosi sitten suoliston bakteerien havaittiin vaikuttavan siihen, kohottaako runsassuolainen ruoka verenpainetta vai ei. Havainnot ovat hyvin alustavia ja niihin todennäköisesti vaikuttavat esimerkiksi ruokavalio ja monet muut sekoittavat tekijät.

Jos suoliston bakteerikantojen ja verenpaineen yhteys varmistuu tulevissa tutkimuksissa, bakteerikantoihin vaikuttamalla voitaisiin mahdollisesti hoitaa tai ehkäistä korkeaa verenpainetta.

Suomessa korkeaa verenpainetta potee noin puolet miehistä ja kolmannes naisista. Verenpainelääkityksellä on noin puoli miljoonaa.

Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä. Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille, ja aiheuttaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.