Uutinen

Suojele Itämerta – vie turhat lääkkeet apteekkiin

31.08.2020 | 10:53

Teksti : ERJA ELO

Viidesosa suomalaisista hävittää vanhentuneet lääkkeet väärin. Apteekit muistuttavat jälleen Lääkkeetön Itämeri -kampanjassa, että lääkejäte tulee palauttaa apteekkiin.

Suomalaisilla on paljon parannettavaa vanhentuneiden tai tarpeettomien lääkkeiden hävittämisessä. Tuoreen kuluttajatutkimuksen perusteella noin joka viides hävittää lääkkeitä viemäriin vessanpönttöön tai roskikseen.

Lääkkeiden oikeanlainen hävitys on tärkeää ympäristön kannalta.

– Viemäriin tai roskikseen päätyneiden lääkkeiden lääkejäämät aiheuttavat esimerkiksi eliöille epätoivottuja hormonivaikutuksia ja käyttäytymishäiriöitä sekä antibioottiresistenssin leviämistä ympäristössä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen johtava asiantuntija Taina Nystén.

Tänään alkanut Lääkkeetön Itämeri -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia toimimaan Itämeren ja muiden vesistöjemme suojelemiseksi.

Apteekkiin tulee palauttaa kiinteät ja nestemäiset lääkkeet, tabletit ja kapselit, käytetyt lääkelaastarit ja tuubit, joissa on vielä lääkettä jäljellä. Apteekkiin ei tarvitse palauttaa esimerkiksi perusvoiteita, ravintolisiä tai luontaistuotteita, jotka kuuluvat sekajätteeseen.

Apteekkariliiton ja Suomen Ympäristökeskuksen lisäksi kampanjassa ovat mukaan GSK, HSY, Lääketeollisuus ry, Mehiläinen, Oriola, Orion, Porvoon vesi, ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Tamro, Yliopiston apteekki sekä John Nurmisen Säätiö.