Uutinen

Sumatriptaani ensisijainen hoito vaikeaan migreeniin

22.06.2011 | 15:55

Fimea on julkaissut ensimmäisen lääkehoitojen arviointiraporttinsa migreenipotilaiden triptaanilääkityksestä.

Kustannusvaikuttavuusanalyysin perusteella Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea suosittelee vaikean ja invalidisoivan migreenin ensisijaiseksi hoidoksi lääkevaihdon piiriin kuuluvaa sumatriptaania. Jos sumatriptaani ei sovi potilaalle, on seuraava vaihtoehto eletriptaani.

Triptaanien hoidolliset teho- ja turvallisuuserot ovat pienet ja niiden asettaminen paremmuusjärjestykseen näiden tekijöiden perusteella on hankalaa. Käypä hoito -suositus kehottaa kokeilemaan eri triptaaneja, ellei jokin valmisteista sovi potilaalle.

Kustannusvaikutusanalyysissä huomioitiin kustannusten osalta lääkekustannukset ja migreenistä johtuva työajan menetys. Vaikuttavuuden mittana perusanalyysissä käytettiin onnistuneesti hoidetun migreenikohtauksen todennäköisyyttä. Tämä määriteltiin triptaanihoidolla saavutetuksi jatkuvaksi, vähintään 24 tuntia kestäväksi säryttömyydeksi ilman haittatapahtumia.

Nyt julkaistu arviointiraportti on pilotti. Tarkoitus oli testata vertailevassa arvioinnissa käytettäviä uusia tilastomenetelmiä, arviointiin liittyviä prosesseja sekä kartoittaa resurssitarpeita. Jatkossa kustannusvaikutusanalyysejä on tarkoitus tehdä myös muista lääkehoidoista. Pilottiarviointi toteutettiin Fimean toimeksiannosta Itä-Suomen yliopiston Lääketalouden ja -vaikuttavuuden tutkimusyksikössä.

Pilottiarviointia voi käydä kommentoimassa Fimean verkkosivuilla elokuun loppuun mennessä. (MS)