Uutinen

Suihkeella irti masennuksesta

16.04.2019 | 08:00

Teksti : VIRPI EKHOLM

Ketamiini voi viedä vuosia jatkuneet masennusoireet jopa päivässä. Nenäsuihke laajentaa potilasmäärää, mutta hinta, huumekäyttö ja pitkäaikaisriski hillitsevät ihmelääkkeen yleistymistä.

Yhdysvaltojen lääkeviranomainen FDA myönsi maaliskuun alussa myyntiluvan uudelle vaikean masennuksen hoidolle, esketamiinia sisältävälle nenäsuihkeelle. Lääkkeelle on haettu myyntilupaa myös Euroopassa.

Esketamiini on kemiallinen muunnos ketamiinista, joka kehitettiin alun perin nukutuslääkkeeksi. Sittemmin laskimoon annettavia ketamiini-infuusioita on ryhdytty käyttämään myös vaikean kivun ja masennuksen hoidossa.

– Nenäsuihke mahdollistaa ketamiinihoidon aiempaa suuremmalle potilasryhmälle. Uskon, että se tulee jossain määrin mullistamaan hoitoresistentin masennuksen hoitoa, luonnehtii psykiatrian dosentti, ylilääkäri Tero Taiminen, joka johtaa TYKSin neuropsykiatrian ja psykiatristen neuromodulaatiohoitojen vastuualuetta.

Suomessa masennuksen ketamiinihoidot aloitettiin 2010 juuri TYKSissä. Sieltä infuusiohoito on vähitellen levinnyt muualle Suomeen.

Oireet kuriin päivässä, takaisin viikossa

Suonensisäisesti annosteltu ketamiini on suurin piirtein yhtä tehokasta kuin masennuksen sähköhoito. Nenäsuihke on osoittautunut tutkimuksissa lähes yhtä tehokkaaksi kuin infuusio ja kaksi kertaa niin tehokkaaksi kuin tavanomaiset masennuslääkkeet.

– Lisäksi ketamiini vaikuttaa masennukseen hyvin nopeasti, tuntien tai vuorokausien kuluessa, Taiminen kuvailee.

Tehokkainta ketamiini on, kun se yhdistetään psykososiaalisiin hoitoihin. Lääke lisää aivojen muovautuvuutta ja synnyttää uusia yhteyksiä hermosolujen välille, jolloin psykoterapia ja muut kuntouttavat hoidot auttavat paremmin.

– Vaikutusmekanismi on täysin erilainen kuin nykyisin käytössä olevilla suun kautta otettavilla masennuslääkkeillä. Se vaikuttaa aivan eri välittäjäaineisiin ja reseptoreihin.

Esketamiini-nenäsuihke sai Yhdysvalloissa myyntiluvan hoitoresistentin masennuksen hoitoon. Tämä tarkoittaa, että potilas on kokeillut ainakin kahta masennuslääkettä, mutta ei ole saanut niistä apua. Pahimmillaan potilaat ovat kärsineet vaikeista oireista vuosia.

Ensimmäinen kuukausi nenäsuihketta maksaa Yhdysvalloissa noin 6 000 euroa.


Oireiden lievittyminen jopa yhdessä päivässä kuulostaakin ihmeparantumiselta. Aivan sitä se ei kuitenkaan ole.

– Laskimoon annettavan ketamiinin vaikutus alkaa hävitä noin viikon kuluessa, jos potilas ei saa uutta infuusiota, Taiminen toteaa.

Huumekäyttö yleistä

Ketamiinin ongelma on se, että sen pitkäaikaisen käytön tehosta ja turvallisuudesta tiedetään liian vähän.

Esimerkiksi Tyksissä infuusiohoidon kesto on rajoitettu kuuteen kuukauteen. Tämän pidemmältä ajalta ei nenäsuihkeenkaan tehoa ja turvallisuutta ole tutkittu.

– Ketamiinia käytetään Aasiassa hyvin yleisesti huumausaineena. Käyttäjillä on kuvattu muun muassa masennusta, psykooseja ja kognitiivisen suorituskyvyn heikkenemistä, Taiminen kertoo.

Ketamiini sitoutuu aivoissa NMDA-reseptoreihin, jotka liittyvät myös skitsofrenian syntyyn. Lisäksi sen pelätään altistavan huumeriippuvuudelle.

Taiminen korostaa, että ketamiinin lääketieteellisessä käytössä ei ole raportoitu yhtään aivoihin kohdistuvaa haittatapahtumaa. Varovaisuuteen on silti syytä. Turussa yksittäiset potilaat ovat saaneet ketamiinia tavallista pitempään erityissyistä.

– Mitään vakavia haittoja ei ole havaittu. Sen sijaan on huomattu, että osalla potilaista ketamiinin masennusta lievittävä teho alkaa hiipua puolen vuoden käytön jälkeen.

Hyötyjen uskotaan ylittävän riskit

Yhdysvalloissa esketamiinia sisältävä nenäsuihke sai nopeutetun myyntiluvan riskeistä huolimatta, koska tarve nähdään niin suureksi. Lääkkeen uskotaan jopa vähentävän itsemurhia.

Potilaat ostavat lääkkeen itse, mutta se tulee annostella valvotusti terveydenhuollon toimipisteessä, jossa potilasta seurataan kaksi tuntia annostelun jälkeen. Näin estetään lääkkeen väärinkäyttö ja voidaan seurata mahdollisia haittoja. Lisäksi lääkkeen turvallisuutta tarkkaillaan tehostetusti.

Jos nenäsuihke saa myyntiluvan Euroopassa, yleistymisen esteeksi voi nousta hinnoittelu.

– Nyt ensimmäinen kuukausi nenäsuihketta maksaa Yhdysvalloissa noin 6 000 euroa. Laskimoon annettava ketamiini maksaa noin 60 euroa kuukaudessa, Taiminen vertaa.