Uutinen

StV: Lääkkeiden annosjakelun korvauskriteereitä pohdittava vielä

22.10.2008 | 17:57

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei esitä muutoksia hallituksen esitykseen lääkkeiden annosjakelun korvaamisesta.

Valiokunta toteaa kuitenkin, että Kelan korvaaman annosjakelun piiriin pääsemisen kriteerit ovat kaavamaiset ja jättävät korvauksen ulkopuolelle useita potilasryhmiä, joiden lääkityksessä voitaisiin korvauksen avulla saavuttaa säästöjä.

Erityisesti 75 vuoden ikäraja ja kuuden annosjakeluun sopivan korvattavan lääkkeen raja jättävät joissakin tapauksissa epätarkoituksenmukaisesti potilaita ilman korvausta, valiokunta katsoo mietinnössään (StVM 17/2008).

Valiokunta edellyttää, että annosjakelun korvausten laajentamisesta mahdollisesti saatavat hyödyt ja aiheutuvat kustannukset arvioidaan huolellisesti ottaen huomioon myös muiden Pohjoismaiden kokemukset ja että arvioinnin perusteella lainsäädäntöä kehitetään.

Valiokunta ehdottaa, että eduskunta edellyttäisi lainmuutokset hyväksyessään, että lääkkeiden annosjakelutoiminnan sääntelyyn liittyvän selvitystyön yhteydessä annosjakelun korvattavuuden rajoitusten tarkoituksenmukaisuus ja kokonaistaloudellisuus arvioitaisiin ja tehtäisiin tarvittavat esitykset lainsäädännön muutoksiksi.

Valiokunnan jäsenistä Anneli Kiljunen (sd), Marjaana Koskinen (sd), Maria Guzenina-Richardson (sd) ja Erkki Virtanen (vas) olisivat olleet valmiita väljentämään korvauskriteereitä jo nyt. Edustajat esittävät vastalauseessaan myös, että viitehintajärjestelmään siirtymisestä saatavia säästöjä kohdennettaisiin esimerkiksi lääkehoidon kokonaisarvioinnin kehittämiseen.

Annosjakelun kolmivuotinen korvauskokeilu päättyy vuoden lopussa. Hallitus esittää, että korvaus vakinaistetaan ja korvaustasoa hieman parannetaan. Kriteereihin hallitus ei esitä muutoksia. (EK)