Uutinen

Stumppaus osaksi tupakoijan terveydenhoitoa

10.05.2011 | 11:02

Apteekin tarjoaman yksilöohjauksen vaikutuksista on saatu uutta tutkimusnäyttöä, ja se huomioidaan myös parhaillaan päivitettävässä Käypä hoito –suosituksessa.

Tupakoinnin vieroituksen Käypä hoito –suositus tulee vakiinnuttaa käyttöön sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, sosiaali- ja terveysministeriö yhteistyökumppaneineen edellyttää.

Se lähetti asiasta tänään kirjeen kunnanhallituksille sekä sairaanhoitopiirien ja terveyskeskuskuntayhtymien hallituksille. Kirjettä ovat olleet laatimassa myös Suomen Kuntaliitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Hammaslääkäriliitto, Tehy ja Suomen Terveydenhoitajaliitto.

Ryhmän mukaan tupakasta vieroituksen tulee olla osa jokaisen tupakoivan potilaan hoitoa ja tupakoinnin lopettavalle on tarjottava tarpeellisia tukipalveluja.

Tupakasta vieroituksen nykyinen Käypä hoito –suositus nostaa esiin myös apteekeissa toteutetun yksilöohjauksen merkityksen. Suositus on vuodelta 2006, ja sitä ollaan parhaillaan päivittämässä.

- Tavoite on, että työryhmä saa työnsä valmiiksi toukokuussa, mutta sitä en osaa vielä sanoa, milloin suositus julkaistaan. Apteekkien suhteen siihen tulee vain positiivisia muutoksia, sillä apteekin työn merkityksestä on olemassa nyt enemmän tutkimusnäyttöä, työryhmän jäsen, apteekkari Kirsi Pietilä kertoo.

STM:n mukaan tupakkatuotteiden käytön lopettaminen on terveydenhuollon vaikuttavin ja kustannustehokkain keino parantaa väestön terveyttä ja vähentää terveyseroja. Jotta Suomi saadaan savuttomaksi vuoteen 2040 mennessä, tupakoinnin on vähennyttävä noin 10 prosenttia vuosittain. (IK)