Uutinen

STM yrittää vauhdittaa Kanta-palveluiden taaperrusta

25.10.2019 | 15:09

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Kanta-palveluiden kehitystyön hitaus tuskastuttaa myös sosiaali- ja terveysministeriötä. Tehoa ja vauhtia haetaan aluksi selkeyttämällä ohjausta.

Kansalaisten terveystietoja kokoavaa Kanta-palvelua on rakennettu kymmenen vuotta kuin Iisakin kirkkoa. Aikataulut ovat venyneet jopa vuosia, eikä palveluita ole saatu käyttöön siinä laajuudessa kuin olisi haluttu.

– Suurin hitaus on varmaan tullut THL:n määrittelytöistä. Siihen pyrimme myös saamaan tehoa, sanoo johtaja Minna Saario ministeriöstä.

Ministeriö on ohjannut, ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Kela ovat vastanneet kehittämisestä ja asiakastuesta. Tahmeutta on aiheuttanut muun muassa se, että ministeriö on jakanut vuosittaisesta budjetistaan rahoitusta erillisillä päätöksillä THL:lle, joka on vastaavasti ostanut työtä Kelalta.

Tämä ketju puretaan vuodenvaihteessa, ja Kela tulee saamaan rahoituksensa suoraan ministeriöstä. THL tulee keskittymään erityisesti sote-tiedon hallintaan ja yhteensopivuuden varmistamiseen. Se vastaa konseptoinnista, hyötyarvioinneista sekä toimintaan ja tietoarkkitehtuuriin liittyvistä tehtävistä.

Hankkeiden käyttöönotto – tuki, koordinointi ja ohjeistus – siirtyy entistä selkeämmin Kelan vastuulle. Se vastaa edelleen myös Kanta-palvelujen teknisestä ylläpidosta ja kehittämisestä.

Maksajatahot paremmin mukaan

Kanta-palveluiden ja potilastietojärjestelmien yhteensopivuusongelmat nousevat usein esiin. Varsinkin lääkärit ovat valitelleet reseptien uusimisen hitautta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS joutui palkkaamaan terveyskeskuksiin farmaseutteja selvittämään potilaiden lääkitystä, koska tietoja ei saatu Kannasta uuteen tietojärjestelmään Apottiin. Tietojen olisi pitänyt olla Kannassa rakenteisessa muodossa jo kaksi vuotta sitten.

– Tämä on yksi keskeinen asia, jossa ei ole onnistuttu. Ollaan myöhässä ja aikataulut venyvät jatkuvasti. Näihin ongelmiin haluamme nyt puuttua, Saario sanoo.

Ministeriö haluaa myös sote-organisaatiot entistä paremmin mukaan suunnitteluun ja priorisointiin. Sähköisen tietohallinnon neuvottelukunta ei ole toiminut tässä kovin hyvin.

Saarion mukaan yksityiset palveluntuottajat ovat saaneet äänensä kuuluviin etujärjestöjensä kautta, mutta neuvottelukunnan sairaanhoitopiirit ja kunnat ovat edustaneet lähinnä vain itseään.

– Asiat ovat tulleet käyttäjille ikään kuin syliin. Maksuja vain peritään, eivätkä käyttäjät pääse vaikuttamaan. Jatkossa pyritään siihen, että kaikki pääsevät esittämään näkemyksensä. Kunnat ja muutkin käyttäjät näkevät, minkälaisia kuluja seuraavista kehittämishankkeista on odotettavissa ja missä vaiheessa.

Lukuisia muutoksia tulossa

Sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisen tietohallinnon neuvottelukunnan asema on kirjattu lakiin, ja sen tehtävät kokoonpanot on määritelty valtioneuvoston asetuksella. Kanta-palvelun kehittämistyötä ollaan kuitenkin siirtämästä neuvottelukunnasta avoimiin keskustelutilaisuuksiin.

– Ongelmien poistamiseksi on tehty valmisteluja osapuolten kesken jo pitkään. Kehitystyötä pitää saada tehokkaammaksi, nopeammaksi ja erityisesti läpinäkyvämmäksi, sellaiseksi että kaikki osapuolet pääsevät mukaan.

Saarion mukaan viivästykset johtavat pahimmillaan siihen, että ehditään tehdä säädöksiä, joita käyttäjäorganisaatot eivät pysty täyttämään. Luvassa onkin "tukku toimenpiteitä" asioiden parantamiseksi.

Vastuu kehitystyön ohjauksesta kuuluu ministeriölle, ja Saario korostaa, että STM haluaa muuttaa erityisesti omaa toimintaansa, jotta muut osapuolet voivat hoitaa osuutensa nykyistä paremmin.

Lääkityslista ja verkkoapteekki jonossa

Apteekit ovat odottaneet pitkään, että lääkityslista saataisiin Kantaan. Toinen hitaasti edennyt asia on ollut verkkoapteekin ja Kannan rajapintojen yhteensovittaminen.

Saario ei uskalla luvata aikatauluja uudistuksille. Ministeriö teki keväällä virkamiesmuistion lääkejakelun kehittämisestä, mutta nykyinen hallitus ei ole vielä päättänyt, miten se "tiekarttaa" soveltaa.

– Itse pidän lääkitysasioita tietohallinnon näkökulmastakin ihan oleellisimpina, mutta tämä on virkakanta.

Saario odottaa, että uusi ohjausmalli edistää vuoropuhelua ja auttaa priorisoimaan hankkeita.

– Oletan, että kun lääkitysasiat nousevat esiin, voimme viedä tätäkin viestiä poliittisille päättäjille.

***

Täydennetty 25.10.2019 klo 16:32: lisätty kappale ministeriön omasta kehitysvastuusta ennen viimeistä väliotsikkoa.