Uutinen

STM tyrmää VTV:n arvostelun

12.12.2010 | 15:22

Sosiaali- ja terveysministeriö pitää kohtuuttomana Valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV) sähköisestä potilastietojärjestelmästä osakseen saamaansa arvostelua.

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina Valtiontalouden tarkastusviraston raporttiluonnoksen pohjalta, että järjestelmä saattaa osoittautua kalliiksi ja toimimattomaksi.

STM:n kansliapäällikön Kari Välimäen mukaan järjestelmän ongelmat johtuvat kunta- ja palvelurakenneuudistuksen keskeneräisyydestä.

– Ennen kuin meillä on selkeä ratkaisu siitä, miten tämä hoidetaan, ei tietohallinnollisia ratkaisuja pystytä tekemään, Välimäki sanoi sunnuntaina Suomen tietotoimistolle.

VTV:n mukaan uuden järjestelmän hinnaksi on tulossa jopa puoli miljardia euroa. Sähköiset potilastiedot eivät kuitenkaan ole välttämättä riittävän ajantasaisia kiireiseen päivystykseen. Tietojärjestelmä saattaa lopahtaa kalliiksi arkistoksi.

Välimäen mukaan hankkeeseen on käytetty 80–90 miljoonaa euroa, jolla on saatu aikaan kansallinen arkisto.

– Ongelma on vain se, että kun kunta- ja palvelurakenneuudistus ei ole toteutunut, kunnilla on hyvin erilaisia järjestelmiä. Ne eivät pysty toteuttamaan liittymistä tähän kansalliseen järjestelmään.

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan rahaa on valunut järjestöille, tutkimuslaitoksille ja konsulteille. Palveluita on tilattu ilman kilpailutusta vastoin hankintalakia. Suurimmaksi syylliseksi virasto nimeää sosiaali- ja terveysministeriön, joka ei ole osannut johtaa eikä valvoa projektia.

Välimäki korostaa, että asian uutisoinnin pohjana on raporttiluonnos, johon ministeriö toimittaa oman vastineensa tammikuussa. Hän ihmettelee sitä, että yhteistyö Kuntaliiton, yliopistojen ja lääkäriseura Duodecimin kanssa leimataan ikään kuin rikolliseksi toiminnaksi.

– Tuntuu siltä, että on menneet puurot ja vellit sekaisin.

Kansallisen terveysarkiston piti valmistua ensi vuonna, mutta käyttöönotto on lykkääntynyt vuosiin 2014–2015. Tähän mennessä Turussa on kuitenkin jo saatu sähköinen resepti käyttöön.

STM toimitti sunnuntaina julkisuuteen tiedotteen, jossa se selvittää uudistuksen tilannetta. Ministeriö järjestää asiasta myös tiedotustilaisuuden annettuaan vastineensa VTV:lle. (STT-EK)

STM:n tiedote 12.12.2010 >