Uutinen

STM teki tiekartan lääkehoidon kehittämiseen

01.02.2019 | 09:55

Teksti : ERJA ELO, ERKKI KOSTIAINEN

PÄIVITETTY 11:35 Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi perjantaina (1.2) virkamiesmuistion, jossa käsitellään näkökulmia lääkehoitoon ja lääkkeiden jakeluun liittyviin muutostarpeisiin tulevilla hallituskausilla.

Muistiossa on keskitytty rationaalisen lääkehoidon ja sote-uudistuksen edellyttämiin muutoskokonaisuuksiin. Siinä esitellään tiekartta siitä, miten tulevalla kolmella hallituskaudella hallitukset voisivat uudistaa lääkeasioita.

Muistiossa tarkastellaan lääkehoidon ohjausta ja koordinaatiota ja luodaan kokonaiskuvaa lääkeasioiden kehittämisehdotuksille.

Kustannusvaikuttavaa lääkehoitoa tulisi ministeriön mukaan edistää useilla eri toimenpiteillä. Yhtenä haasteena on saada rationaalisen lääkehoidon tavoitteet mukaan palveluketjuihin.

Muistiossa on karkeasti hahmoteltu myös kolmea erilaista mallia apteekkijärjestelmän uudistamisen pohjaksi, ja millaista sääntelyä niissä ainakin tarvittaisiin, ja mitä ainakin pitäisi selvittää. Ministeriö katsoo, että apteekkitalouden uudistaminen edellyttää apteekkijärjestelmän tarkastelua kokonaisuutena.

– Nykyjärjestelmän yhden osan muuttaminen ei tuo ratkaisua, vaan nykyjärjestelmää tulisi tarkastella kokonaisuutena, joka uudistetaan suunnitelmallisesti ja vaiheittain. Yksittäisen sääntelyn osan muutokset vaikuttavat kaikkiin muihin osiin, eikä kokonaisuuden eri osia voi kehittää erillisinä, ministeriö toteaa.

Tämä on ministeriön mukaan yksi syy, miksi muutos on ollut hidasta ja saattaa tuntua siltä, että mikään ei muutu. Nykyhallitus on ehdottanut apteekkitoiminnan uudistamista lyhyellä aikavälillä. Hallituksen toissa kevään apteekkilinjauksista osa on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

– Lääkehuollon uudistamistarvetta kannattaa katsoa kokonaisuutena, ja siihen ministeriön virkamiesmuistio on hyvä keskustelunavaus. Hyvää muistiossa on myös se, että se tarkastelee yhtä hallituskautta pidempää ajanjaksoa, arvioi Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

Muistio sisältää linjausehdotuksia jatkovalmistelun ja tarkempien selvitysten pohjaksi. Ministeriö ottaa sidosryhmät mukaan jatkovalmisteluun tulevan kevään aikana järjestämällä kolme työpajaa. Muistiota on myös mahdollista kommentoida kirjallisesti lausuntopalvelun (www.lausuntopalvelu.fi) kautta 31.3. mennessä.

Näkökulmia lääkehoitoon ja lääkkeiden jakeluun liittyvistä muutostarpeista -virkamiesmuistio, STM >