Uutinen

STM rajoitti salbutamolilääkkeiden myyntiä

13.04.2020 | 16:53

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

PÄIVITETTY 14.5.2020 | Sosiaali- ja terveysministeriö antoi kiirastorstaina illansuussa päätöksen, jonka mukaan apteekit saavat toimittaa salbutamolivalmisteita vain kuukaudeksi kerrallaan.

Myynnin rajoituksen tavoitteena on varmistaa inhaloitavien salbutamolivalmisteiden riittävyys ja yhdenvertainen saatavuus kaikille potilaille koko Suomessa. Ministeriön mukaan lääkkeiden saatavuus Suomessa on koronaviruksen aiheuttamasta pandemiasta huolimatta yleisesti ottaen hyvällä tasolla.

Fimean tietoon on kuitenkin tullut, että erityisesti inhaloitavien salbutamolivalmisteiden (Airomir, Buventol ja Ventoline) myynti on ollut merkittävästi normaalia suurempaa, mikä on aiheuttanut myyntivarastojen hupenemista. Ministeriö muistuttaa, että saatavuushäiriön riski kasvaa merkittävästi, jos kulutus jatkuu normaalitasoa suurempana pitkään.

Ministeriön päätöksen mukaan apteekit voivat nyt toimittaa salbutamolivalmisteita asiakkaille enintään yhden kuukauden hoitoa vastaavan määrän kerrallaan.

STM rajoitti päätöksellään jo aiemmin maaliskuussa (19.3.) kaikkien lääkkeiden toimittamista. Apteekki voi toimittaa reseptilääkkeitä korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan riippumatta siitä onko lääkeosto korvattava vai ei. Itsehoitolääkettä apteekki saa toimittaa kerralla enintään suurimman itsehoitoon hyväksytyn pakkauksen.

Ministeriön päätökset perustuvat valmiuslakiin ja sen nojalla annettuihin käyttöönottoasetuksiin. Ne ovat voimassa 30.6.2020 asti.

STM:n valmiuslain 87 §:n mukainen päätös salbutamolivalmisteiden myynnin rajoittamisesta 9.4. >

Päivitetty 14.5.2020 klo 8:55 STM jatkoi päätöksen voimassaoloa 30.6.2020 asti.