Uutinen

STM rajoitti lääkkeiden myyntiä

19.03.2020 | 19:30

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

PÄIVITETTY 14.5.2020 | 8:55 Sosiaali- ja terveysministeriö päätti torstai-iltana toimenpiteistä, joiden tavoitteena on varmistaa lääkkeiden riittävyys ja lääkejakeluketjun toimivuus poikkeusoloissa.

Lääketukkukaupat velvoitetaan asettamaan toiminnassaan etusijalle lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden toimitukset apteekeille, sairaala-apteekeille ja lääkkeiden koneellisen annosjakelun yksiköille. Jos tämä toimenpide ei riitä, lääketukkukauppojen on toimitettava vain reseptilääkkeitä.

Apteekeilla on velvollisuus asettaa etusijalle lääkkeiden, lääkeaineiden ja lääkkeiden käyttöön tarvittavia välineiden, tarvikkeiden ja sidetarpeiden tilaukset niin, että niillä varmistetaan apteekin tavanomaisen asiakaskunnan tarpeet.

Apteekkien pitää välttää tarpeettoman suurten lääketilausten tekemistä lääketukkukaupoille hetkellisistä kysyntäpiikeistä huolimatta. Apteekkien on myös otettava STM:n päätöksessä mainittuja poikkeavia toimintamalleja käyttöön ja tarvittaessa rajoitettava toimintaansa koronavirusaltistumisen ehkäisemiseksi.

Reseptilääkkeitä vain kolmeksi kuukaudeksi

Reseptilääkkeitä, olivatpa ne sitten korvattuja tai ei, apteekki saa toimittaa toistaiseksi kerrallaan enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Itsehoitolääkkeitä saa myydä vain itsehoitoon hyväksytyn suurimman pakkauksen.

STM haluaa näin varmistaa lääketilausten toimitukset yhdenvertaisesti kaikkiin Suomen apteekkeihin, sairaala-apteekkeihin ja lääkkeiden koneellisen annosjakelun yksiköihin. Tavoitteena on estää lääkehuoltoketjun kuormittumista ja hetkellisistä kysyntäpiikeistä johtuvia saatavuushäiriöitä.

STM:n päätös perustuu hallituksen tiistaina antamaan valmiuslain mukaisen asetuksen, jonka mukaan lääkkeiden ja terveydenhuollon alan tarvikkeiden myyntiä voidaan tarvittaessa rajoittaa. Asetus tuli voimaan heti, ja se on voimassa 30.6.2020 asti.

Hallituksen mukaan Suomessa on hyvät varastot lääkkeitä ja tarvikkeita. Suomessa on myös kattavat lääkkeiden velvoitevarastot. 

STM:n päätös lääkkeiden myynnin rajoittamisesta 19.3.2020 >

Päivitetty 14.5.2020 klo 8:55: STM jatkoi päätöksen voimassaoloa 30.6.2020 asti