Uutinen

STM: Lääkelaitoksen henkilökunta liioittelee

06.04.2009 | 20:22

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Lääkelaitoksen henkilökunnan laskelmat laitoksen siirtokustannuksista Kuopioon ovat vahvasti liioiteltuja.

Lääkelaitoksen henkilökunnan laskelman mukaan Lääkelaitoksen siirto Kuopioon maksaa jopa yli 60 miljoonaa euroa. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan laajimmankin vaihtoehdon mukaisesti laskettuna Lääkelaitoksen siirtymiskustannukset ovat 4-6 miljoonaa euroa. Summien huikean eron selittää pitkälti hyvin erilaiset laskentaperusteet.

Ministeriön mukaan summa tulee maksetuksi takaisin jo pelkästään vuokrakustannuksissa vuoteen 2019 mennessä, sillä vuokrataso Kuopiossa on 40 prosenttia halvempi kuin Helsingissä.

Lääkelaitoksen nykyinen ylijohtaja Marja-Liisa Partanen myönsi tänään medialle järjestetyssä taustatilaisuudessa, että EU-tehtävistä on jouduttu jossain määrin kieltäytymään, eikä vuoden 2008 jälkipuoliskolla ole enää otettu vastaan EU:n keskitetyn myyntilupamenettelyn raportointitehtäviä. Hän ei kuitenkaan uskonut, että siirtymäaikana 2009-2014 jäisi saamatta Lääkelaitoksen henkilökunnan arvioimat yli kahdeksan miljoonan euron EU-tulot.

Partasen mukaan Lääkelaitoksesta lähteneiden tilalle on rekrytoitu koko ajan uutta henkilökuntaa ja tehtäviä on jaettu uudelleen, jotta velvoitteet on saatu hoidetuksi. Tänään (6.4.) päättyneeseen neljän ylilääkärin hakuun oli puoleenpäivään mennessä tullut yhdeksän hakemusta, Partanen kertoi.

Ylijohtaja Päivi Sillanaukeen mukaan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukseksi ristityn uuden keskusviraston tehtävistä vallitsee laaja yksimielisyys. Hän toivoi, että valmisteleville tahoille annettaisiin nyt työrauha. (EK)