Uutinen

STM haluaa varmistaa narkolepsialasten hoidon

02.02.2011 | 10:36

STM rahoittaa muun muassa hanketta, jolla varmistetaan narkolepsiaan sikainfluenssarokotteen jälkeen sairastuneitten lasten hoidon yhdenvertaisuus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi eilen 1. helmikuuta kansallisen narkolepsiatyöryhmän väliraportin, jonka mukaan sikainfluenssarokotteen saaneiden 4-19-vuotiaiden riski sairastua narkolepsiaan on selvästi kasvanut muihin samanikäisiin verrattuna.

Vuosina 2009-2010 narkolepsiaan sairastui 60 lasta, joista 52 oli saanut sikainfluenssalta suojaavan Pandemrix-rokotteen. Rokotteen saaneiden riski sairastua narkolepsiaan oli noin yhdeksänkertainen rokottamattomiin verrattuna.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti eilen illalla, että se haluaa varmistaa, että narkolepsiaan sairastuneille järjestetään asianmukainen hoito eri puolilla Suomea asuinpaikasta riippumatta. Ministeriö on tammikuun alussa pyytänyt Helsingin yliopistosairaalaa kokoamaan yliopistosairaaloiden asiantuntijalääkäreistä koostuvan kliinisen työryhmän, jonka toimintaa ministeriö rahoittaa. Ryhmän työ on käynnistynyt ja sen tehtävänä on varmistaa narkolepsian diagnostiikan ja hoidon yhdenvertaisuus eri puolilla maata.

Tämän lisäksi ministeriö rahoittaa tutkimushanketta, jonka tavoitteena on selvittää sairastuneiden lasten perimän ja narkolepsian välistä yhteyttä. THL jatkaa toimeksiantonsa mukaisesti narkolepsian ja rokotteen välisen yhteyden selvittämistä sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Mahdollisten korvausten osalta lääkevahinkovakuutuspooli tekee ratkaisut tapauskohtaisesti, kun riittävät kansalliset ja kansainväliset selvitykset sekä tutkimustulokset on saatu valmiiksi, STM tiedotti. (IK)