Uutinen

STM asettaa Lääkekorvaustyöryhmän

21.10.2011 | 11:23

Päivitetty 14:52 Sosiaali- ja terveysministeriö on asettamassa työryhmän uudistamaan lääkekorvausjärjestelmää ja tekemään pikavauhdilla ehdotuksen lääkekorvaussäästöistä.

Järjestelmää on tarkoitus uudistaa siten, että korvauksista hyötyvät erityisesti paljon lääkkeitä käyttävät ja niin, etteivät kustannukset muodostu pienituloisille esteeksi tarpeelliselle lääkehoidolle.

Työryhmän kiireellisimpänä tehtävänä on tehdä ehdotus, miten lääkekorvausmenoja vähennetään vuoteen 2015 mennessä niin, että säästö valtiontalouteen on 113 miljoonaa euroa. Ehdotus pitää tehdä jo tämän vuoden loppuun mennessä.

Ensi vuoden loppuun mennessä työryhmän pitää selvittää, tulisiko kunnallisen terveydenhuollon ja sairausvakuutuksen rahoitusvastuuta täsmentää tietyissä tilanteissa, joissa vaihtoehtoina ovat kunnallisessa terveydenhuollossa annettava lääkitys tai sairausvakuutuksesta korvattava avohoidon lääkitys.

Työryhmän tehtävänä on myös selvittää rokotteiden ja muiden sairauksien ehkäisyyn käytettävien lääkevalmisteiden korvattavuus ja kehittää lääkekorvausjärjestelmää pitkällä aikavälillä niin, että mahdollistetaan taloudellisesti kestävällä pohjalla oleva, tehokas, turvallinen ja tarkoituksenmukainen lääkehoito kaikille sitä tarvitseville.

Rahoituskysymysten osalta työryhmä tekee ehdotuksensa yhteistyössä keskeisten palkansaajajärjestöjen kanssa.

Työryhmän puheenjohtaja on STM:n vakuutusosaston osastopäällikkö Outi Antila. STM:n, VM:n, Kelan ja Fimean edustajien lisäksi työryhmään on pyydetty Lääketeollisuuden, Rinnakkaislääketeollisuuden, Apteekkariliiton, Farmasialiiton, Lääkäriliiton ja Suomen Potilasliiton edustajat. Työryhmän toimikausi alkaa marraskuun alussa ja päättyy ensi vuoden lopussa. (EK)