Uutinen

Statiineista apua sydänleikkauksesta toipuvalle

18.04.2012 | 00:01

Ennen sydänleikkausta annettu statiinilääkitys pienentää leikkauksen jälkeistä eteisvärinän riskiä ja sairaalassa vietettyä aikaa, todetaan tuoreessa Cochrane-katsauksessa.

Sen sijaan pre-operatiivisen statiinihoidon ei havaittu pienentävän kuoleman, aivohalvauksen, sydänkohtauksen tai munuaisten vajaatoiminnan riskiä pian leikkauksen jälkeen.

Statiiinit alentavat veren rasva-arvoja ja statiinilääkityksen tiedetään pienentävän sepelvaltimotautia sairastavien riskiä kuolla. Epävarmuutta on kuitenkin ollut siitä, hyötyvätkö sydänleikkauspotilaat pre-operatiivisesta statiinilääkityksestä.

Nyt julkaistussa tutkimusanalyysissä käytiin läpi yhdentoista tutkimuksen tulokset, jotka kattoivat 984 sydänleikkauspotilaan tiedot. Suurin osa potilaista oli ohitusleikkauspotilaita.

Tuloksissa ilmeni, että sydänleikkauksen jälkeinen eteisvärinäriski pieneni, jos potilas sai statiinia ennen leikkausta. Nämä potilaat pääsivät myös yleensä teho-osastolta noin kolme ja puoli tuntia aikaisemmin ja sairaalasta noin puoli päivää aikaisemmin kuin potilaat, jotka eivät saaneet statiinihoitoa. Muihin sydänleikkauksen riskitekijöihin statiinit eivät auttaneet.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että lisää kliinisiä tutkimuksia tarvitaan ennen kuin sydänleikkausta edeltävän statiinilääkityksen hyödyistä saadaan selkeä kuva. Lisää tietoja tarvitaan erityisesti muista sydänleikkauksista kuin ohitusleikkauksista. (MS)