Uutinen

Sosiaali- ja terveysvaliokunta siunasi viitehintalait

06.11.2008 | 13:20

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei esitä muutoksia lakiehdotuksiin, jotka koskevat lääkkeiden viitehintajärjestelmää ja lääkevaihdon laajentamista.

Valiokunta esittää, että myös analogiamenetelmäpatentilla suojatut lääkkeet otetaan mukaan lääkevaihtoon. Tästä seuraa vuosittain arviolta 50 miljoonan euron säästöt.

Talous- ja ulkoasiainvaliokunta olivat ehdottaneet lääkevaihdon laajentamiselle siirtymäaikaa, jonka aikana tärkeimmät menetelmäpatentit ehtisivät umpeutua. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei sen sijaan kannata siirtymäaikaa.

Valiokunnan mielestä lakiehdotus ei oleellisesti heikentäisi Suomen asemaa lääketeollisuuden tutkimus- ja kehittämistoimintaa kannustavana maana. Suomalaisen järjestelmän etuna on pidetty erityisesti kattavia terveydenhuollon rekistereitä ja kansalaisten tutkimusmyönteisiä asenteita, joihin lakiesityksellä ei olisi vaikutusta.

Lääkevaihto laajenee ja viitehintajärjestelmä otetaan käyttöön huhtikuun alussa, jos eduskunta hyväksyy lakiesitykset. Kun lääkevalmisteella on vaihtokelpoisia kilpailijoita, lääkekorvaus maksettaisiin viitehinnan mukaan, joka on edullisimman valmisteen hinta lisättynä 1,5 eurolla (alle 40 euron lääke) tai kahdella eurolla (yli 40 euron lääke).

Sosiaali- ja terveysvaliokunta katsoo, että apteekkien ja Kelan on sovittava menettelytavoista korvauksen saamiseksi potilaalle tilanteissa, joissa apteekki ei voi toimittaa hintaputkeen kuuluvaa valmistetta saatavuusongelmien vuoksi. (VE)