Uutinen

Sorbex-valmisteen takaisinveto käynnissä

01.12.2011 | 16:27

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on ryhtynyt kiireellisiin toimenpiteisiin Sorbex-aktiivihiilivalmisteen poistamiseksi markkinoilta. Toimenpiteisiin ryhdytään myös tuotteen takaisinvetämiseksi kuluttajilta.

Ravintolisänä myytävää aktiivihiili-valmistetta markkinoivan Sabora Pharma Oy:n on välittömästi ryhdyttävä toimenpiteisiin Sorbex-valmisteen määräystenvastaisen markkinoinnin lopettamiseksi ja markkinointia koskevan oikaisun tekemiseksi, sekä valmisteen poistamiseksi markkinoilta, kuluttajilta asti.

– Ellei toimija tee lakisääteistä takaisinvetoa kohtuullisen ajan puitteissa, puuttuu viranomainen asiaan, kertoo Eviran ylitarkastaja Anna Mizrahi

Fimea, Evira ja Myrkytystietokeskus julkaisivat viime perjantaina tiedotteet, joissa varoitettiin Sorbex-valmisteen pakkausmerkintöjen ja mainonnan sisältämistä virheellisistä tiedoista, jotka voivat johtaa vaaratilanteeseen.

Valmistetta mainostetaan tehokkaana kapselina, joka vähentää myrkyllisten aineiden imeytymistä suolistosta. Tuotetta suositellaan käytettäväksi mm. ”jos elimistöön on päätynyt liikaa myrkkyjä, esimerkiksi alkoholia”.

Fimea on aloittanut ravintolisänä myytävän Sorbex-valmisteen luokittelun lääkkeeksi valmisteen lääkkeellisen käyttötarkoituksen ja lainvastaisen markkinoinnin perusteella. Myrkytyksen hoito katsotaan lääkkeelliseksi käyttöaiheeksi.

Myrkytystietokeskus muistuttaa, että aktiivihiili ei sido alkoholia. Aktiivihiilen ottaminen alkoholimyrkytyksen ehkäisyyn tai hoitoon siinä uskossa, että se auttaa, voi johtaa vaaratilanteeseen.

Lisäksi myrkytysten hoidossa käytettävä aktiivihiilen kerta-annos on aikuisille 50–100 grammaa, eli 50–300 kertaa suurempi kuin Sorbexin pakkausselosteessa suositeltu. (MS)