Uutinen

Sokerit balanssiin insuliinin oikealla annostelurytmillä

02.06.2020 | 09:43

Teksti : TERTTU TIIROLA

Lääkehoidon kokonaisarvioinnissa muutettiin insuliinin annostelurytmiä ja saatiin kuusikymppisen miehen diabeteksen hoito tasapainoon.

Lääkehoidon kokonaisarviointi tehtiin 61-vuotiaalle miehelle, jolla oli tyypin 2 diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta, verenpainetauti ja rytmihäiriöitä. Sydämeen oli tehty läppäleikkaus kahdesti, lapsuudessa ja toisen kerran 20 vuotta sitten. Vasemmassa polvessa oli tekonivel. Laboratoriotuloksissa todettiin korkeat kolesteroli- ja verensokeriarvot sekä lievä munuaisten vajaatoiminta.

Diabetes oli huonossa hoitotasapainossa. Mies oli hyvin väsynyt aamuisin, eivätkä yöunet virkistäneet. Päivisin hän nukahteli yllättäen, vaikka ei tuntenut väsymystä. Lisäksi hän kärsi jatkuvasta keskittymiskyvyn ja motivaation puutteesta. Oikea polvi oli kipeä, mikä vaikeutti ylös nousemista ja pukeutumista. Myös alaselässä tuntui kipua.

Ratkaisu

Diabetekseen käytettävä glargininsuliinin annostelu oli äskettäin siirretty iltaan, mikä tasapainotti aamun verensokeritasot. Illalla verensokeri kuitenkin nousi liian korkealle, joten ehdotin insuliiniannoksen jakamista kahteen ottokertaan vuorokaudessa. Glargininsuliinin yksilöllinen vaikutusaika voi vaihdella merkittävästi ihmisten välillä.

Aamuväsymys ja nukahtelu päivisin voivat viitata uniapneaan. Aloitekyvyttömuus ja motivaation puute saattavat johtua riittämättömästä unesta, mutta voivat myös olla masennuksen oireita.

Arvioinnin perusteella lääkäri ehdotti asiakkaalle uniapneatutkimusta. Mikäli tutkimuksessa ei löydetä uniapneaa, sovimme, että kokeillaan masennuslääkitystä. Ehdotin masennuslääkkeeksi duloksetiinia, joka saattaisi myös lievittää kipuja. Mies ei halunnut kokeilla muita kipuläkkeitä.

Mies oli aiemmin kokeillut kolesterolilääkkeeksi simvastatiinia, joka oli lopetettu lihaskipujen vuoksi. Ehdotin atorvastatiinin aloittamista pienellä annoksella. Suosittelin myös vatsansuojalääke pantopratsolin asteittaista purkua, koska sille ei ollut enää tarvetta.

Seuranta

Insuliiniannostelun muutoksen jälkeen verensokeriarvot tasoittuivat. Mies oli tyytyväinen kun diabeteksen hoitotasapaino viimein saavutettiin, heittelevät sokeriarvot olivat huolestettuneet häntä kovasti. Hän jatkaa diabeteshoitajan tuella säännöllistä verensokeritasojen seurantaa.

Mies sai lähetteen uniapneatutkimukseen. Mikäli uniapneaa ei todeta ja duloksetiinilääkitys aloitetaan, natriumtasoja aletaan seurata säännöllisesti, sillä duloksetiini laskee veren natriumarvoja.

Jatkossa pantopratsoli puretaan hitaasti asteittain sekä oikea polvi kuvataan ja tutkitaan. Asiakas käy laboratoriokokeissa ja lääkärillä seurannassa kahden kuukauden kuluttua.

Lääkehoidon kokonaisarvioinnin teki LHKA-erityisasiantuntija, yrittäjä Terttu Tiirola (hoitotututka.fi).

SÄÄNNÖLLISESTI ENNEN ARVIOTA MUUTOS
Somac 40 mg, pantopratsoli 1 x 1 Lopetettiin asteittain
Atorvastatiini 10 mg Aloitetaan uutena
Duloksetiini 60 mg Aloitetaan mikäli ei uniapneaa
Lantus 100U/ml, glarkiini-insuliini 0-90U iltaisin Jaettiin aamu- ja ilta-annokseen
Metforem 1 g, metformiini 1 x 2 Ei muutosta
Jardiance 25 mg, empagliflotsiini 1 x 1 Ei muutosta
Trulicity 1,5 mg, dulaglutidi kerran viikossa Ei muutosta
Coversyl novum 5 mg, perindopriili 1 x 1 Ei muutosta
Metoprolol 47,5 mg, metoprololi 1 x 1 Ei muutosta
Furesis 40 mg, furosemidi 1 x 1 Ei muutosta
Thyroxin 100 mikrog, levotyroksiini 1,5-2 x 1 Ei muutosta
TARVITTAESSA
Voltaren forte 23,2 mg/g geeli, diklofenaakki

Lääkehoidon arviointipalvelut

  • Moniammatillisessa lääkehoidon arviointipalvelussa (LHA ja LHKA) ratkotaan erilaisia lääkehoitoon liittyviä ongelmia ja varmistetaan, että asiakkaan lääkitys on tarkoituksenmukainen.
  • Aloitteen arviointiin voi tehdä potilas itse tai omainen, hoitaja, lääkäri, farmaseutti tai proviisori.
  • Arvioinnin tekee erityiskoulutettu farmasian ammattilainen.
  • Päätökset mahdollisista lääkitysmuutoksista tekee aina lääkäri.