Taustalla ovat sosiaalisessa mediassa liikkuvat huhut Venäjällä tapahtuneesta ydinonnet... Lue lisää »

Entinen apteekkari Bengt Mattila iloitsee siitä, että historiallisesti arvokas apteekki... Lue lisää »

Yksi näkyvimmistä koronapandemian seurauksista on se, että verkkoapteekkien ja kotiinku... Lue lisää »

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen toimipiste aloittaa Oulun yliopistollise... Lue lisää »

Espanjan tautitilanne laantuu, mutta vielä ei varmasti tiedetä, mitä tapahtuu, kun rajo... Lue lisää »

Sokerin vähentäminen elintarvikkeissa estäisi diabetesta ja lasten lihomista

diabetes  painonhallinta   02.05.2019 08:57  UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE

INGIMAGE, INGIMAGE

Jos Britannian hallituksen suunnittelemat sokerinvähentämistoimet onnistuvat, seuraavan vuosikymmenen aikana yli 150 000 brittiä säästyy diabetekselta ja lasten lihavuus vähenee yli 5 prosenttia.

Britannian hallituksen tavoitteena on yhteistyössä elintarviketeollisuuden ja ruokakauppaketjujen kanssa vähentää monien elintarvikkeiden sokeripitoisuuksia 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Tähtäimessä ovat esimerkiksi sokeroidut murot ja herkut, mutta myös virvoitusjuomat, mehut ja muut sokeria paljon sisältävät elintarvikkeet. Hedelmät eivät ole listalla.

Sokeripitoisuuden vähentämisen lisäksi tavoitteena on myös pakkauskokojen pienentäminen ja vähäsokeristen tuotteiden suosiminen kaupoissa.

Jos tavoite saavutetaan, tutkijat arvioivat lasten päivittäisen energiansaannin laskevan keskimäärin 19 kilokaloria ja aikuisten 25 kilokaloria, mikä väestötasolla vähentäisi 4–10-vuotiaiden ja aikuisten lihavuutta 5,5 prosenttia. 11–18-vuotiaiden lihavuus vähenisi maltillisemmin, noin 2 prosenttia.

Aikuisväestön laihtuminen tarkoittaisi yli 150 000 diabetestapausta vähemmän seuraavien kymmenen vuoden aikana, minkä lisäksi terveydenhuoltokuluissa säästyisi hurjat 350 miljoonaa euroa, tutkijat arvioivat.

Tutkijat huomauttavat, että heidän lukunsa perustuvat oletukselle, jonka mukaan väestön sokerinkulutus ja energiansaanti pienentyvät sokerin vähentämisen ansiosta.

On kuitenkin mahdollista, että ihmiset vain korvaavat puuttuvat kalorit jollain muulla tai alkavat syödä ja juoda sokeroituja tuotteita enemmän. Pakkauskokojen pienentäminen ei myöskään auta, jos myyntiä lisätään esimerkiksi paljousalennuksilla.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.

Arkisto


Raaka-aineiden huono saatavuus haittaa käsidesin valmistusta apteekeissa
15.04.2020 09:13 ERJA ELO

15.04.2020 09:13 ERJA ELO


Käsidesin tukkuhinta noussut paikoin moninkertaiseksi
14.04.2020 10:55 ERJA ELO

14.04.2020 10:55 ERJA ELO


STM rajoitti salbutamolilääkkeiden myyntiä
13.04.2020 16:53 ERKKI KOSTIAINEN

13.04.2020 16:53 ERKKI KOSTIAINEN


Suomalaiset löysivät sähköisen valtuutuksen
09.04.2020 16:20 TARU VANHALA

09.04.2020 16:20 TARU VANHALA


Kehysriihi: Lääkehuollon tiekarttaan 12 miljoonaa euroa
09.04.2020 14:08 HANNA HYVÄRINEN

09.04.2020 14:08 HANNA HYVÄRINEN


Apteekit mukana Mielinauha-keräyksessä
08.04.2020 08:54 ERJA ELO

08.04.2020 08:54 ERJA ELO


Apteekki sponsoroi eläkeläisten etäliikuntaa
07.04.2020 14:56 ERJA ELO

07.04.2020 14:56 ERJA ELO


THL selvittää, miksi jotkut sairastuvat vaikeaan koronainfektioon
06.04.2020 13:07

06.04.2020 13:07


Pudasjärvellä lääkkeet matkustavat asiakkaiden luo paikallisbussilla
06.04.2020 08:46 HANNA HYVÄRINEN

06.04.2020 08:46 HANNA HYVÄRINEN


Suomalaiset tyytyväisiä apteekkien toimintaan koronaepidemian aikana
03.04.2020 13:02 HANNA HYVÄRINEN

03.04.2020 13:02 HANNA HYVÄRINEN