Tuberkuloosin hoitoon kehitetään tekniikkaa, jossa koko lääkekuuri voitaisiin antaa yhd... Lue lisää »

Tampereella kehitetty rokote esti enterovirusten aiheuttaman diabeteksen geneettisesti ... Lue lisää »

Maskien kysyntä on kasvanut kovaa vauhtia jo heinäkuun lopulta lähtien. Toistaiseksi sa... Lue lisää »

Helsingin yliopiston tutkijat selvittivät, millaisia muutoksia nopeat masennushoidot ai... Lue lisää »

PÄIVITETTY 15:13 | Uusi lääke puolitti potilaiden korkeat LDL-kolesteroliarvot, kun se ... Lue lisää »

Sokerilimun vaihtaminen kahviin pienentäisi diabetesriskiä

diabetes   22.08.2019 08:35  UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE

INGIMAGE,

Sokerilimuja suosivista noin viidenneksen harvempi olisi sairastunut, jos he olisivat limun sijaan juoneet kahvia tai teetä.

Sokeroituja virvoitusjuomia runsaasti nauttivat ovat suurentuneessa vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tuota vaaraa voisi kuitenkin helposti pienentää vaihtamalla limut esimerkiksi kahviin tai teehen.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 28 000 aikuisen juomatottumuksia ja terveystietoja vuosilta 1992–2007. Osallistujista 12 000 sairasti tyypin 2 diabetesta.

Analyysin perusteella paljon sokeroituja virvoitusjuomia nauttivat sairastuivat muita todennäköisemmin, ja paljon kahvia ja teetä juovat muita epätodennäköisemmin.

Aineiston avulla tutkijat laskivat, että sokerilimuja suosivista noin viidenneksen harvempi olisi sairastunut, jos he olisivat limun sijaan juoneet kahvia tai teetä. Muutos havaittiin laskelmassa, jossa 2,5 dl limua korvattiin vastaavalla määrällä kahvia tai teetä.

Sokeroitujen juomien runsas nauttiminen on yhdistetty diabeteksen lisäksi myös metaboliseen oireyhtymään, lihavuuteen sekä korkeaan verenpaineeseen.

Sokeroitujen juomien lisäksi kuitenkin monet elintavat vaikuttavat diabeteksen syntyyn, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen. Tulosten valossa on kuitenkin todennäköistä, että sokerilimujen korvaaminen muilla, terveellisemmillä juomilla voisi pienentää monien sairastumisriskiä.

Tutkimus julkaistiin The Journal of Nutritionissa.