Uutinen

Sivuapteekkiasia EU-tuomioistuimessa torstaina

20.06.2012 | 16:15

EU-tuomioistuin antaa huomenna torstaina (21.6.) tuomionsa KHO:n sivuapteekkeja koskevaan ennakkoratkaisupyyntöön.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) pyysi EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua siitä, ovatko Helsingin yliopiston apteekin (YA) sivuapteekkien ja yksityisten apteekkien sivuapteekkien toisistaan poikkeavat perustamisedellytykset EU:n sijoittautumisvapauden vastaisia, ja ovatko rajoitukset sivuapteekkien määrissä unionin oikeuden mukaan perusteltavissa.

YA:lla on lääkelain mukaan oikeus pitää 16 sivuapteekkia toisin kuin yksityisillä apteekkareilla, joilla voi olla korkeintaan 3 sivuapteekkia. Apteekkareita, joilla on kolme sivuapteekkia, on tällä haavaa vain kaksi. Kaksi sivuapteekkia on parillakymmenellä apteekkarilla. Kaikkiaan yksityisillä apteekkareilla on yhteensä 179 sivuapteekkia.

Suomen hallitus katsoi asian kirjallisessa ja suullisessa käsittelyssä, että apteekkien toimilupajärjestelmä muodostaa sinänsä sijoittautumisoikeuden rajoituksen, eikä sivuapteekkien erilaisilla perustamisedellytyksillä ole tässä suhteessa merkitystä. Suomen hallitus katsoi myös, että toimilupajärjestelmä on kuitenkin perusteltavissa erityisesti väestön varman ja laadukkaan lääkehuollon takaamiseksi.

Euroopan Unionin komission kannan mukaan YA:n erioikeus sivuapteekkien lukumäärään ja vapaaseen sijoittamiseen rikkoo EU-lainsäädäntöä.

Tapaus juontaa juurensa vuoteen 2008, jolloin Fimean edeltäjä, Lääkelaitos, myönsi YA:lle luvan sivuapteekin perustamiseksi Vantaan Tammistoon sen jälkeen, kun se olisi sulkenut Helsingin Diakonissalaitoksella sijaitsevan sivuapteekkinsa.

Vuotta aiemmin samalle alueelle oli hakenut sivuapteekin perustamislupaa apteekkari Marja-Liisa Susisalo. Hänelle lupaa ei kuitenkaan myönnetty, koska Lääkelaitos katsoi, ettei alueella ole tarvetta sivuapteekille.

Nyt jo eläkkeellä oleva Susisalo sekä kolme muuta apteekkaria valittivat Lääkelaitoksen päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, josta kiista siirtyi korkeimpaan hallinto-oikeuteen. KHO päätti viime vuonna pyytää asiaan ennakkoratkaisua EU-tuomioistuimelta.

EU-tuomioistuimen tuomiot ovat luettavissa tuomioistuimen verkkosivuilta yleensä niiden julistamispäivänä, iltapäivän aikana. Asian numero on C-84/11. (EK)