Uutinen

Siun sote palkittiin – otti palvelusetelin ensimmäisenä käyttöön lääkkeiden annosjakelussa

07.02.2019 | 14:00

Teksti : ERJA ELO

Uusi käytäntö lisää valinnanvapautta ja parantaa lääkitysturvallisuutta. Lähes kaikki kuntayhtymän alueella sijaitsevat apteekit voivat tarjota palvelua lähialueensa asiakkaille.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä on saanut tänään (7.2.) Vuoden Palveluseteliteko 2018 -palkinnon valinnanvapauden edistämisestä ja paikallisen yrittäjyyden tukemisesta.

Palkinnon perusteluna on, että Siun sote on ottanut palvelusetelin ensimmäisenä Suomessa käyttöön lääkkeiden annosjakelussa. Palkintoraadin mukaan käytäntö on esimerkillinen ja monistettavissa muuallekin Suomeen.

Siun sote otti palvelusetelin käyttöön lääkkeiden annosjakelussa tämän vuoden alussa. Palveluseteli kattaa annosjakelun pussituksen ja jakelun kustannukset, eikä asiakkaalle jää siitä omavastuuosuutta maksettavaksi. Palveluseteli ei kata lääkkeiden hintaa.

Palvelusetelin käyttöönotto on yhdenmukaistanut Siun soten kuntayhtymän palvelujen järjestämistä ja tasavertaistanut alueen asiakkaiden palvelujen saantia.

Pienikin apteekki voi tarjota palvelua

Uusi käytäntö on myös lisännyt asiakkaiden valinnanvapautta. Pohjois-Karjalan apteekkariyhdistyksen alueella on 26 yksityistä apteekkia ja Yliopiston Apteekin toimipiste. Lähes kaikki näistä on hyväksytty Siun soten Lääkkeiden annosjakelun palvelutuottajiksi.

Yksi uusista on Liperin Ykkös apteekki.

– Nyt pienillä sivukylien apteekeillakin on mahdollisuus tarjota annosjakelupalvelua esimerkiksi oman kunnan vanhuspalveluyksiköille, kertoo apteekkari Tuulia Väisänen.

Liperin kunnan annosjakelun hoiti aiemmin yksi suuri toimija, kilpailutuksen voittanut Yliopiston Apteekki. Annosjakelupussit tulivat sen kautta, mutta muut apteekkiasiat hoidettiin Liperin Ykkös apteekissa.

– Uskon että potilaiden lääkitysturvallisuus paranee, kun kaikki lääkitystieto on yhdessä paikassa. Esimerkiksi lääkitysmuutokset on helppo toteuttaa, koska apteekin, hoitajien ja lääkärin yhteistyö sujuu paikallisella tasolla jouhevasti, Väisänen sanoo.

Lääkkeet ovat valmiina pusseissa

Lääkkeiden annosjakelu on palvelua, jossa apteekki toimittaa asiakkaan säännöllisesti käyttämät lääkkeet valmiiksi jaoteltuina annoskohtaisiin pusseihin tai annostelijoihin.

Lääke-erät toimitetaan tavallisesti kahden viikon erissä joko kotihoitoon tai asumisyksiköihin, joissa ne jaetaan asiakkaille.

Siun soten alueella annosjakelun piirissä on noin 1 700 asiakasta, joista suurin osa on ikäihmisiä. Siun sotessa arvioidaan, että valtaosalle noin 1 300 käsinjakelun piirissä olevista asiakkaista palvelu olisi mahdollista toteuttaa annosjakeluna.

Vuoden Palveluseteliteko -palkinto myönnetään vuosittain riippumattoman asiantuntijaraadin valitsemalle taholle ansiokkaasta palvelusetelitoiminnan kehittämistyöstä. Palkinnon myöntää Vaana Oy, joka tarjoaa sähköistä palveluseteliratkaisua.