Uutinen

Sitra: Digitaalisia omahoitopisteitä apteekkeihin

05.04.2016 | 09:40

Teksti : INKERI HALONEN

Jaa artikkeli:

Apteekissa omahoitopiste yhdistäisi hienosti konkreettisen lähipalvelun ja digitaalisuuden, sanoo Sitran johtava asiantuntija Tuula Tiihonen.

Sitran tulevaisuuden visiossa digitaalisen terveystarkastuksen tai oirearvion voi tehdä myös esimerkiksi apteekkien tai metroasemien yhteydessä sijaitsevissa omahoitopisteissä, jos virtuaaliklinikkapalveluiden käyttö tuntuu liian hankalalta kotona yksin.

Apteekissa omahoitopiste yhdistäisi hienosti konkreettisen lähipalvelun ja digitaalisuuden, sanoo Sitran johtava asiantuntija Tuula Tiihonen.

– Apteekit olisivat aivan loistava paikka tällaiselle palvelulle, sillä harva paikka on näin keskeinen kaikille ihmisille, hän toteaa.

Tiihonen pitää hyvänä sitä, että ihmiset ovat tottuneet asioimaan apteekissa – niihin tehdään vuosittain yli 60 miljoonaa asiakaskäyntiä.

– Konkreettisia lähipalveluita tarvitaan vielä vuosien ajan digitaalisten palveluiden rinnalla, jottei kukaan jää terveydenhuollossa heitteille digitaidottomuuden takia, Tiihonen sanoo.

Mullistus ei ole kaukana, kokeiluja tehtävä rohkeasti

Tiihonen muistuttaa, ettei terveydenhuollon mullistus ole enää kaukana.

– Kaikki uudenlainen kokeilu on nyt tärkeää, ja apteekki on monessa suhteessa aivan erinomainen alusta uusille palveluille, hän toteaa.

Tiihonen varoittaa, että jos uskotaan, että kaikki voi jatkua ennallaan, muutos tulee olemaa kova ja ikävä.

– Kannustan siksi kovasti apteekkeja kehittämään ja testaamaan rohkeasti uudenlaisia palvelumuotoja.

Tiihonen painottaa, ettei tulevaisuutta voi visioida pitämällä nykyistä lainsäädäntöä muuttumattomana.

– Monet asiat ovat muutettavissa, tämä näkyy hyvin esimerkiksi lääkärin etäkonsultaatiota koskevassa sääntelyssä.