Ruotsissa ja Norjassa on kova tarve kehittää järjestelmiä saatavuustietojen saamiseksi. Lue lisää »

Covid-19-taudin tukihoitoja on paikoin tulkittu väärin potilaille maksuttomiksi taudin ... Lue lisää »

Joistakin lääke-eristä on löydetty pieniä määriä nitrosamiinia. Metformiinilääkitystä e... Lue lisää »

Jopa 40 000 suomalaista saa vuosittain luunmurtuman osteoporoosin vuoksi. Liian moni jä... Lue lisää »

Apteekkari-lehti kysyi keskeisiltä sidosryhmiltä, mitä mieltä niiden keskuudessa ollaan... Lue lisää »

Sikainfluenssa lisätään yleisvaarallisiin tartuntatauteihin

29.04.2009 23:55

Hallitus esittää, että influenssa A-viruksen ihmiselle uusi alatyyppi H1N1 eli ns. sikainfluenssa lisätään tartuntatautiasetuksen yleisvaarallisiin tartuntatauteihin toukokuun alusta lukien.

Tartuntataudit jaetaan yleisvaarallisiin, ilmoitettaviin ja muihin tartuntatauteihin. Tautia voidaan pitää yleisvaarallisena tartuntatautina, jos taudin tarttuvuus on suuri tai tauti leviää nopeasti, tauti on vaarallinen, ja taudin leviäminen voidaan estää tautiin sairastuneeseen tai sairastuneeksi perustellusti epäiltyyn henkilöön kohdistettavilla toimenpiteillä.

Taudin leviämisen estämiseksi henkilö, joka on altistunut tai jonka voidaan perustellusti epäillä altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille mutta joka ei terveydentilansa vuoksi tarvitse sairaalahoitoa, voidaan määrätä karanteeniin esimerkiksi kotiin. Yleisvaaralliseen tartuntatautiin sairastunut tai sairastuneeksi perustellusti epäilty voidaan määrätä olemaan poissa ansiotyöstään tai eristää sairaanhoitolaitokseen.

Tällöin henkilöllä on oikeus saada päivärahaa sairausvakuutuslain mukaisesti. Yleisvaarallisen tartuntataudin tutkimus, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet sekä sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn eristäminen ovat maksuttomia potilaalle. (EK)

Arkisto