Lääkeyritysten tulee kehittää valmistusprosessejaan nitrosamiinien välttämiseksi. Lue lisää »

Apteekkien varastointivelvoitetta lääkkeissä täsmennetään. Lue lisää »

Luottamus taksinkuljettajaan on heikentynyt jyrkästi Lue lisää »

Etätarkastus ei vaikuta apteekkitarkastuksen hintaan. Lue lisää »

Euroopan unionin komissio myönsi perjantaina ehdollisen myyntiluvan remdesiviirille ens... Lue lisää »

Sikainfluenssa lisätään yleisvaarallisiin tartuntatauteihin

29.04.2009 23:55

Hallitus esittää, että influenssa A-viruksen ihmiselle uusi alatyyppi H1N1 eli ns. sikainfluenssa lisätään tartuntatautiasetuksen yleisvaarallisiin tartuntatauteihin toukokuun alusta lukien.

Tartuntataudit jaetaan yleisvaarallisiin, ilmoitettaviin ja muihin tartuntatauteihin. Tautia voidaan pitää yleisvaarallisena tartuntatautina, jos taudin tarttuvuus on suuri tai tauti leviää nopeasti, tauti on vaarallinen, ja taudin leviäminen voidaan estää tautiin sairastuneeseen tai sairastuneeksi perustellusti epäiltyyn henkilöön kohdistettavilla toimenpiteillä.

Taudin leviämisen estämiseksi henkilö, joka on altistunut tai jonka voidaan perustellusti epäillä altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille mutta joka ei terveydentilansa vuoksi tarvitse sairaalahoitoa, voidaan määrätä karanteeniin esimerkiksi kotiin. Yleisvaaralliseen tartuntatautiin sairastunut tai sairastuneeksi perustellusti epäilty voidaan määrätä olemaan poissa ansiotyöstään tai eristää sairaanhoitolaitokseen.

Tällöin henkilöllä on oikeus saada päivärahaa sairausvakuutuslain mukaisesti. Yleisvaarallisen tartuntataudin tutkimus, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet sekä sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn eristäminen ovat maksuttomia potilaalle. (EK)

Arkisto