Uutinen

Siitepölykausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin

05.02.2020 | 08:15

Teksti : ERJA ELO

Pähkinäpensaan kukinta on käynnissä maan eteläosissa ja lepän kukinta on alkamassa.

Lauha talvi on aikaistanut kevään tuloa. Ensimmäiset kukkivat pähkinäpensaat havaittiin Suomen eteläosissa tammikuun puolivälin jälkeen. Kaukokulkeumia saapui Euroopasta jo tammikuun alussa.

Pian alkamassa on myös lepän kukinta, sillä yksittäisiä kukintansa aloittavia leppiä on jo havaittu.

Ilman siitepölymäärien odotetaan jäävän toistaiseksi vähäiseksi, mutta kukkivien kasvustojen läheisyydessä määrät voivat nousta.

– Siitepölykausi on alkanut poikkeuksellisen aikaisin, vahvistaa projektitutkija Sanna Pätsi Turun yliopiston siitepölytiedotuksesta.

Yliopisto on seurannut ilman siitepölypitoisuuksia vuodesta 1974 asti, mutta Pätsillä ei ole tilastotietoa siitä, onko siitepölykausi alkanut koskaan näin varhain mittaushistoriassa.

– Tavallisesti siitepölykausi alkaa maan eteläosissa vasta maaliskuussa ja pohjoisessakin samoihin aikoihin kaukokulkeumien vuoksi, hän kertoo.

Pätsin mukaan vielä on liian aikaista sanoa, aikaistuuko myös koivun kukinta. Normaalisti koivu aloittaa kukinnan maan eteläosissa toukokuun alussa, mutta lämmin sää nopeuttaa ja viileä viivyttää sitä.

Aikaisin alkaneesta siitepölykaudesta voi olla kasveille haittaa. Kasvit kestävät pientä pakkasta, mutta pitkäkestoinen pakkasjakso voi palelluttaa kukkimisvaiheeseen ehtineet norkot.

– Siitepölyn määrä jää vähäiseksi, jos osa norkoista kuolee, ennen kuin ne ovat vapauttaneet siitepölynsä ilmaan, Pätsi kertoo.