Uutinen

Siitepölykausi alkoi myöhässä

06.04.2018 | 08:26

Teksti : ERJA ELO

Jaa artikkeli:

Siitepölykauden alku on tänä vuonna noin kuukauden myöhässä keskivertovuoteen nähden.

Vähäisiä määriä lepän siitepölyä on kaukokulkeutunut maan etelä- ja keskiosiin, ja uudet kulkeumat ovat mahdollisia lähipäivien aikana.

Lepän siitepölylle herkistyneet voivat saada kaukokulkeumista allergisia oireita. Lepän kukinta Suomessa ei kuitenkaan ole vielä alkamassa.

Pähkinäpensaan kukinnan odotetaan alkavan lähipäivien aikana lämpimillä kasvupaikoilla maan eteläosissa.

Koivun odotetaan tänä vuonna kukkivan tavallista voimakkaammin, kolmen heikohkon kukintavuoden jälkeen. Ennuste perustuu Luonnonvarakeskuksen norkkolaskentoihin.

– Koivun siitepölykausi alkaa tyypillisesti kaukokulkeumilla huhtikuun puolivälin jälkeen, huipun osuessa maan eteläosissa toukokuun alkupuoliskolle ja pohjoisessa touko-kesäkuun vaihteeseen. Tänä vuonna kukinta on todennäköisesti jonkin verran myöhässä, ellei huhtikuussa saada maahan lämpöaaltoa, kertoo Turun yliopiston aerobiologian yksikön johtaja Annika Saarto.

Koivun jälkeen allergikkoja kiusaa vielä heinien ja pujon kukinta. Niiden kukinnan runsaudesta ei voi antaa ennustetta tässä vaiheessa vuotta.

Siitepölytilannetta ja -ennustetta voi seurata Turun yliopiston ylläpitämältä sivustolta http://www.norkko.fi.

Turun yliopiston aerobiologian yksikkö on aloittanut säännöllisen siitepölytiedottamisen edellisen kerran näin myöhään keväällä vuonna 2013.