Uutinen

Siitepölykausi alkamassa

08.03.2012 | 14:21

Allergia- ja astmaliitto kehottaa siitepölyallergisia aloittamaan kevään allergialääkityksen nyt.

Siitepölykausi alkaa lähiviikkoina ja kaukokulkeumia voi tulla ilmaamme jo näinä päivinä. Metsäntutkimuslaitoksen norkkolaskelmat ennakoivat, että koivun siitepölyä on tänä keväänä ilmassa hyvinkin runsaasti. Allergiselle runsaat norkkomäärät tarkoittavat pitkäkestoista vesinuhaa, aivastelua ja hiekkaisuuden tuntua silmissä. Myös astmaoireet saattavat pahentua.

– Runsas siitepölymäärä voimistaa allergisten oireita ja toisaalta oireita ilmaantuu myös niille, jotka eivät reagoi vähäisempiin siitepölymääriin. Katupölykauden mahdollinen samanaikaisuus pahentaa oireita entisestään, kertoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Allergia- ja astmaliitto suosittaa siedätyshoidon harkitsemista, jos normaali allergialääkitys ei riitä pitämään siitepölyallergian oireita kurissa.

– Voimakas allergia väsyttää ja alkaa vaikuttaa töissä tai koulussa jaksamiseen. Siedätyshoidolla elämänlaatu voi parantua vuosiksi. Hoito voidaan tosin aloittaa vasta siitepölykauden jälkeen syksyllä, Vuorenmaa toteaa. (TK)