Uutinen

Siitepölyä jo ilmassa

14.03.2011 | 12:51

Siitepölylle allergisten olisi syytä aloittaa ennaltaehkäisevä lääkitys ainakin Etelä-Suomessa. Lepän kukinnan odotetaan alkavan maaliskuun lopulla.

Lepät ja pähkinäpensas ovat kevään ensimmäisiä pölyttäjiä, ja ne kukkivat jo Keski-Euroopassa. Turun yliopiston Aerobiologian yksikön siitepölytiedotteen mukaan Etelä-Suomeen kaukokulkeutui viime viikon lopulla vähäisiä määriä lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä, mikä voi aiheuttaa oireita herkimmille puiden siitepölylle allergisille.

Apteekkariliitto muistuttaa, että siitepölylle allergisilla alkaa olla jo kiire aloittaa ennaltaehkäisevä lääkitys, ainakin Etelä-Suomessa.  Antihistamiinien vaikutus alkaa yleensä nopeasti, mutta kortisoninenäsuihkeet ja silmätipat tehoavat kunnolla vasta muutaman päivän säännöllisen käytön jälkeen.

Tällä hetkellä ilman siitepölymäärät ovat kuitenkin nollatasolla.

– Seuraamme tilannetta päivittäin. Lepän kukinnan odotetaan alkavan tämän kuun lopulla Etelä-Suomessa, dosentti ja yliopistotutkija Auli Rantio-Lehtimäki Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä kertoo.

Siitepölyseurantaa tehdään Suomessa 9 paikkakunnalla. Ilman siitepöly- ja homeitiöpitoisuutta kuvataan asteikolla: vähän, kohtalaisesti tai runsaasti. Useimmat siitepölylle allergiset saavat oireita kun siitepölyä on runsaasti, mutta herkimmät oireilevat jo vähäisistä pitoisuuksista.

Allergiaoireiden oikea hoito on yksi Apteekkariliiton jäsenapteekkien Varmista valintasi -kampanjan teemoista, joista tiedotetaan yleisölle ja medialle laajasti. (IK)

Siitepölytiedote (11.3.)  >