Apteekit osallistuvat merkittävällä panoksella uusien farmaseuttien ja proviisorien kouluttamiseen tarjoamalla harjoittelupaikkoja ja ohjausta. Siilinjärven opetusapteekissa harjoiteltiin muutama vuosi sitten lääkkeenvalmistusta. Kuvassa vasemmalta silloiset opiskelijat Jasmin Vartiainen ja Taika-Pilvi Suviranta sekä proviisori Jaakko Hartikainen. Kuva: Petri Jauhiainen
Uutinen

Savon Apteekkariyhdistys lahjoittaa 20 000 euroa Itä-Suomen yliopistolle

14.06.2022 | 12:12

Teksti : Hanna Hyvärinen

Yliopisto ja apteekkarit tekevät tiivistä yhteistyötä apteekkityön kehittämiseksi.

Savon Apteekkariyhdistys lahjoittaa Itä-Suomen yliopistolle 20 000 euroa valtion vastinrahaan oikeuttavaan varainhankintakampanjaan. Lahjoitus kohdennetaan lääketieteen ja farmasian koulutusalalle. 

– Savon Apteekkariyhdistys päätti ajoittaa lahjoituksen vielä kesäkuun 2022 ajan käynnissä olevaan vastinrahakampanjaan, jonka aikana valtion vastinraha voi 2,5-kertaistaa lahjoituksen arvon, kertoo Savon apteekkariyhdistyksen puheenjohtaja, Savonlinnan Uuden Apteekin apteekkari Timo Auvinen.

Itä-Suomen yliopiston farmasian laitos on Auvisen mukaan tärkeä yhteistyökumppani alueen apteekeille ja apteekkariyhdistykselle.

– Apteekkityön vaatimustaso on kasvanut ja muuttunut yhä enemmän tiedonhallintaan ja isompien asiakokonaisuuksien hallintaan. Apteekeille on annettu merkittävä yhteiskunnallinen palvelutehtävä. Suuri osa apteekkilaisten arkipäivän työstä on lääkeinformaation antamista ja keskustelua asiakkaan kanssa, millä varmistetaan, että asiakas osaa ja tietää miksi, miten ja milloin lääkettä käytetään.

Auvisen mukaan työelämän muuttuneet vaatimukset ovat vaikuttaneet myös yliopistojen koulutussisältöihin.

– Tämän osalta on ollut erittäin tärkeää, että Savon apteekkariyhdistyksen ja Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen välillä on ollut hyvä ja toimiva yhteistyö.

Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen johtaja, professori Jarkko Ketolainen pitää lahjoitusta paitsi merkittävänä taloudellisena panostuksena, myös tärkeänä tunnustuksena laitoksen työstä alan koulutuksessa ja tutkimuksessa.

– Se on myös osoitus erinomaisesta yhteistyöstä ja keskusteluyhteydestä farmasian laitoksen ja Savon Apteekkariyhdistyksen välillä.

Apteekit ovat farmasian laitokselle keskeinen sidosryhmä. Noin 70 prosenttia valmistuneista farmaseuteista ja puolet proviisoreista työskentelee apteekkikentällä. Apteekit osallistuvat merkittävällä panoksella uusien farmaseuttien ja proviisorien kouluttamiseen tarjoamalla harjoittelupaikkoja ja ohjausta.

– Joka vuosi Suomen apteekeissa on noin 300 Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen farmasian opiskelijaa harjoittelemassa ja Savon alueen apteekeilla on tässäkin merkittävä rooli, Ketolainen toteaa.

Savon Apteekkariyhdistyksen ja farmasian laitoksen vuotuisissa tapaamisissa keskustellaankin paljon apteekkiharjoittelusta, sen sisällöstä ja toteutuksesta. Viime vuosien puheenaiheita ovat olleet myös koulutuksen uudistukset, työelämätarpeet, koulutusmäärät sekä apteekkitoimintaan liittyvä tutkimus ja kehitys. Savon alueen apteekit ovat osallistuneet aktiivisesti farmasian laitoksen toteuttamiin, apteekkisektoria koskeviin tutkimuksiin.